Фото УНІАН

Низка великих фінансових компаній, що надають українцям послуги беззаставного експрес-кредитування, мають тісні зв'язки з Росією, представниками заборонених в Україні і потрапили під санкції політичних сил і громадських рухів, а також ведуть активну бізнес-діяльність на території країни-агресора. У зв'язку з цим Національний банк України, який з 2020 року отримав нагляд за цим сегментом фінансового ринку, готує заходи для протидії та блокування діяльності таких компаній-колаборантів.

Про це повідомляє джерело, яке взяло участь у перших робочих зустрічах НБУ "у вузькому колі", на яких визначають масштаби проблеми, виробляють заходи протидії, серед яких застосування персональних санкцій та притягнення до відповідальності засновників і керівників.

За словами співрозмовника, великі фінансові компанії зі зв'язками в РФ повторять долю потрапили під дію санкцій банків з російським капіталом Промінвестбанк, Сбєрбанк, Форвард Банк і Альфа-Банк.

Відео дня

"До останнього часу в контексті українських санкцій проти РФ та її бізнесу на території України на фінансові компанії звертали мало уваги. Але зібрані до нинішнього часу дані говорять про наявність прямих і ретельно замаскованих непрямих зв'язків українських фінансових компаній з капіталом і ринком РФ. Все це стане предметом ретельного вивчення і основою для вжиття відповідних заходів", - розповів співрозмовник редакції.

За його словами, деякі з працюючих в Україні фінансових компаній з експрес-кредитування зберегли пряму присутність на ринку країни-агресора, інші приховують його через міжнародні холдингові компанії або непрямі зв'язки: "вони простежуються на рівні операцій, капіталу і навіть родинних уз бенефіціарів у РФ. Тому ще одним горизонтом перевірки стане походження капіталу цих "фінок": крім санкцій за зв'язки з РФ їм може загрожувати відповідальність за легалізацію коштів, здобутих незаконним шляхом", - розкрив деталі співрозмовник.

Він нагадав, що до переходу під нагляд НБУ фінансові компанії не звітували про походження грошей перед попереднім регулятором в особі Нацфінпослуг, або це відбувалося суто формально - раніше українське законодавство не вимагало ретельного вивчення джерел і чистоти капіталу в небанківському фінансовому секторі.

За словами співрозмовника, в першу чергу увагу буде приділено найбільшим учасникам ринку мікрокредитування, операції та доходи яких вимірюються мільярдами й сотнями мільйонів гривень. Аналогічна робота буде проведена з іншими операторами ринку мікропозик.

"Цю проблему не можна ігнорувати, оскільки доходи таких компаній можуть спрямовуватися на фінансування підривної діяльності та диверсійних мереж країни-агресора в нашій країні. Крім того, ми отримуємо сигнали від військових, що колекторські служби компаній з мікрокредитування тероризують наших воїнів агресивним стягненням боргів і навіть погрозами близьким і родичам. Це може бути розцінено як Інформаційно-психологічні операції ворога для деморалізації наших захисників - це куди серйозніше, ніж просте порушення прав споживачів фінпослуг в мирний час", - розповів про ризики діяльності компаній-колаборантів співрозмовник.

За даними ЗМІ найбільшими операторами українського ринку беззаставного мікрокредитування є фінансові компанії і торгові марки Moneyveo, MyCredit, CreditKasa, CreditPlus, Miloan, Cashpoint, CashBox, Форза, Швидко Гроші та інші, що здійснюють оффлайн - і онлайн-кредитування. Вони щорічно заробляють мільярди гривень, даючи українцям позики під сотні і тисячі відсотків річних. Згідно з оприлюдненими в ЗМІ відомостями, власники деяких найбільших фінансових компаній у сфері мікрокредитування - люди з неоднозначним минулим, бізнес-інтересами у РФ, з токсичними діловими та політичними зв'язками.