Ілюстрація REUTERS

Національний банк України на час карантину додатково до вже наявних щотижневим економічних оглядах починає публікувати щотижневі огляди стану банківського сектора країни.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли, скільки разів розкривали банківську таємницю правоохоронцям

Як повідомили в прес-службі НБУ, такий підхід відповідає принципу прозорості регулятора, оскільки дозволить клієнтам банків, експертів і учасників ринку оперативно отримувати свіжу інформацію про стан сектора в умовах карантину, запровадженого для подолання епідемії коронавірусу COVID-19.

Відео дня

Зокрема, в огляді наводяться дані про динаміку депозитів, ставки за кредитами та депозитами, ліквідності банківської системи, а також про заходи, які прийняв Національний банк для підтримки фінансової системи.

У першому випуску звіту за 13-17 квітня відзначається, що на початку дії обмежувальних заходів відбувався відтік коштів з рахунків вкладників, проте його темпи були значно нижче, ніж у перші дні криз 2008 і 2014 років.

Водночас вже у квітні скорочення валютних депозитів загальмувалося через зміцнення гривні та стабільних поставок готівкової валюти в каси банків.

"Зменшення активності вкладників загальмувало зниження ставок за гривневими депозитами, яке тривало з грудня 2019 року. Потреба банків у короткостроковій ліквідності призвела до вирівнювання ставок за термінами: з початку року ставки за короткими депозитами знизилися більш поміркованою, ніж за довгими", - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що більшість великих банків має достатній запас ліквідності та тримає гривневі ставки за депозитами практично незмінними.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією НБУ, українська економіка і банківська система досить спокійно пережили перший місяць карантинних заходів, введених в Україні для боротьби з коронавірусом.

Близько 70-75% відділень банків і понад 95% банкоматів продовжують працювати в штатному режимі, а всі послуги доступні в онлайн-режимі.