Частка банку становила 0,04% від чистих активів платоспроможних банків України / фото УНІАН Володимир Гонтар

Правління Національного банку України ухвалило рішення віднести банк "Земельний капітал" до категорії неплатоспроможних у зв'язку з невиконанням у встановлений договором або визначений законодавством України строк своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами через недостатність коштів.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Читайте такожРада надала Фонду гарантування вкладів додаткові повноваження

Відео дня

"1 липня 2021 року Правління Національного банку України, керуючись статтею 75 Закону України "Про банки та банківську діяльність", прийняло рішення віднести АТ "КБ "Земельний капітал" до категорії проблемних у зв'язку з порушенням ним нормативів ліквідності. З моменту віднесення банку до категорії проблемних фінансовий стан і показники банку погіршилися, обсяг високоліквідних активів зменшився до критичного рівня, що призвело до виникнення невиконаних платежів клієнтів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що згідно із законодавством, власники істотної участі в банку мають вживати своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку. Однак єдиний власник фінустанови не надав фінансової підтримки банку.

За інформацією НБУ, частка банку становила 0,04% від чистих активів платоспроможних банків України. Віднесення банку до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, який на сьогодні є стійким.

"Вкладники, розмір вкладів яких не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізосіб суму у 200 тис.грн, отримають свої кошти в повному обсязі – це близько 70% вкладників банку. Клієнти з великими обсягами вкладів отримають відшкодування в межах суми, яку гарантує ФГВФО. В цілому можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 1 липня 2021 року становить 435,8 млн грн (92% від загальної суми вкладів фізосіб)", - зазначили в НБУ.

Фонд гарантування вкладів:

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб — ФГВФО) - установа, яка виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків на Україні.

Фонд був створений за Указом Президента України "Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб — вкладників комерційних банків України" № 996/98 від 10 вересня 1998 року. При цьому початковий розмір відшкодувань становив 500 грн. Функціонування цього інституту до 2012 року було врегульовано Законом України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб". З 21 вересня 2012 р. діяльність системи регулюється Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Згідно зі ст. 26 закону Фонд гарантує кожному вкладнику в кожному банку відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки станом на день початку процедури виведення банку з ринку, але не більше максимальної суми гарантування, прийнятої на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Доступ до реєстру неплатоспроможних банків:

23 липня 2020 року Фонд гарантування вкладів фізосіб спільно з ProZorro відкрили доступ до Реєстру неплатоспроможних банків. У реєстрі можна переглянути статус усіх активів, які будуть виставлені на продаж найближчим часом, у тому числі права вимоги за кредитами, майно тощо.

Закон про гарантування вкладів фізосіб:

28 серпня 2020 року Велика палата Конституційного Суду закрила виробництво у справі про конституційність окремих положень Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

7 вересня 2020 року Рада з фінансової стабільності схвалив механізм реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Неплатоспроможні банки:

У серпні 2020 року Правління НБУ до категорії неплатоспроможних віднесло банк "Аркада".

У грудні 2020 року правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення АТ "Місто Банк" до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня.