В Україні знизилися ціни на харчі, але ситуація може змінитися / фото ua.depositphotos.com

У липні 2023 року споживчі ціни в Україні зменшилися проти червня на 2,1%.

Минулого місяця вартість харчів зменшилась вперше з серпня 2021 року, проте вже цього місяця тенденція падіння цін може зупинитись, про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

"У липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1%, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1%. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року", - поінформував він.

Відео дня

За словами експерта, найбільше здешевшали овочі (-18,2%), на другому місці яйця (-4,1%). Також незначно знизились ціни на фрукти (-1,3%), олію соняшникову (-0,8%), макарони (-0,2%), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1%).

Разом з тим збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу (+0,7%). Також відновилося зростання цін на цукор - на 1,2% проти нульового приросту у червні.

Тобто, як підкреслив Лупенко, липень виправдав очікування науковців Інституту аграрної економіки щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу - чергу овочів.

"Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв’язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні", - додав експерт.

Не пропустіть важливе - ці новини сьогодні варто знати

Як повідомляв УНІАН, в Україні вперше за довгий час спостерігається дефляція. У липні 2023 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,6% після зростання на 0,8% у червні, 0,5% у травні та 0,2% у квітні.

Варто зазначити, що за тиждень з 4 до 11 серпня на найбільших мережах АЗС в Україні, зокрема, на WOG та ОККО, усі види пального здорожчали на 3 гривні за літр.

Вас також можуть зацікавити новини: