Законопроект передбачає підвищення податку на видобуток корисних копалин / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає підвищення податку на видобуток, в тому числі залізної руди, не призведе до відходу бізнесу в тінь.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час прес-конференції, присвяченій двом рокам його роботи.

Читайте такожЗеленський сказав, коли в Україні закінчиться "епоха бідності"

Відео дня

"Дійсно, в новому потужному законі, я вважаю, що це одна з найважливіших податкових реформ, є підвищення податку на залізну руду. Чи не боюся я, що відповідні підприємства підуть у тінь? Вважаю, що це абсолютно нечесно, тому що залізна руда належить українському народу, і ці надра належать, згідно з Конституцією, українцям. І мені здається, що потрібно збільшувати податок розумно, щоб ніхто не йшов у тінь", - сказав він.

"Ми розуміємо чітко, хто з підприємців скільки заробляє. Ми чітко розуміємо, як зробити так, щоб ніхто не постраждав, ніхто не закривав бізнес. Але коли у нас війна, коли нам складно, коли нам нічим платити пенсії людям, і за рахунок державних надр заробляти 200-300% ми не дамо", - додав він.

Податок на видобуток корисних копалин

Кабінет Міністрів минулого тижня затвердив законопроект, згідно з яким пропонується підвищити ставки ренти з видобутку корисних копалин - їх планується прив'язати до вартості цієї продукції.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, законопроектом пропонується не тільки збільшити ренту, але і повністю поміняти базу оподаткування. Податок в 5% планують стягувати з ринкової ціни руди, а на цей час ренту рахують від ціни собівартості руди, причому ставка становить 11-12%.