УНІАН

Псевдореформатори з податкового комітету націлились ліквідувати “схеми” на ринку нерухомості за рахунок зростання цін на квартири та довгострокового падіння в будівельному секторі.

Про це у своєму блозі на сайті "Кореспондент" розповів народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя", секретар комітету ВР з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Дмитро Ісаєнко.

"Економічна криза 2020 року негативно позначилася на ситуації практично у всіх галузях економіки більшості країн світу, у тому числі у будівництві. Будівельна галузь є фондоутворюючою. Водночас, вона повністю залежить від загального економічного стану – фінансових можливостей бюджетів усіх рівнів розвивати соціальні та інфраструктурні проекти, підприємств та організацій – створювати нові і технічно переоснащувати існуючі потужності, населення, яке потребує поліпшення житлових умов, як основного інвестора будівництва житла", - пояснив нардеп.

Відео дня

За його словами, подібна криза у 2008-2009 роках спонукала девелоперів до пошуку нових шляхів у фінансових механізмах забезпечення житлового будівництва - так на ринку з’явився інститут спільного інвестування.

"Такі кроки дали можливість протягом 2010-2011  років наростити обсяги будівництва нового житла майже на 70%. Не можна залишити поза увагою також те, що залучення коштів через інститут спільного інвестування призвів ще до одного позитиву – детінізації, так як суттєво зменшився притік інвестицій з-за меж України, зокрема з Кіпру. Адже всі розуміли, що це не іноземні інвестиції, а гроші вітчизняних забудовників, які вони виводили в офшорні зони. Наразі наші "чудові реформатори" вирішили цю систему зламати і ввести звичайний механізм оподаткування при залученні фінансових ресурсів у будівництво житла через інститути спільного інвестування", - зазначив парламентарій.

На його думку, позиція Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики виглядає більш ніж дивною.

"Недолугість пропозицій "реформаторів" полягає ще й у тому, що на сьогодні держава не створила належних умов для залучення коштів на житлове будівництво через банківські установи. Навіть іпотека під 10% річних не дає можливості пересічному громадянину з його середньомісячним доходом придбати собі більш-менш пристойне житло. Це означає, що частина людей, які прагнуть покращити свої житлові умови, просто не зможуть цього зробити. Треба чітко розуміти, що забудовник, девелопер, взагалі представник бізнесу працювати собі у збиток не буде. Виходить у них один шлях – підіймати вартість квадратного метра, що означає перекласти «новації з оподаткування» на плечі пересічного громадянина, який прагне поліпшити свої житлові умови. Фактично, псевдореформатори захотіли швидко отримати гроші від великих та "жадібних" забудовників, але насправді в черговий раз "залізли"  у кишеню до простих українців", - резюмував Ісаєнко.