За документ проголосували 279 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада України внесла зміни до деяких законів з метою вдосконалення організації корпоративного управління у банках та інших питань функціонування банківської системи.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття у другому читанні проекту закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інші питання функціонування банківської системи" (№4367) проголосували 279 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожРада ухвалила закон про вдосконалення механізмів виведення банків з ринку

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документа, пропоновані зміни необхідні, зокрема, для зміцнення корпоративного управління в банках і приведення структури капіталу банків і вимог до капіталу у відповідність з положеннями законодавства Європейського Союзу.

"Метою законопроекту є вдосконалення регулювання діяльності банків і банківських груп, зміцнення банківської системи України, усунення накопичених проблемних питань, виявлених під час наглядової та регуляторної діяльності Національним банком, а також приведення законодавства України до стандартів ЄС щодо організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту в банках", - сказано в пояснювальній записці.

Зазначається, що прийняття законопроекту підвищить якість виконання Нацбанком своїх функцій у сфері банківського регулювання, сприятиме підвищенню рівня нагляду за банками та банківською системою в цілому, гармонізує положення українського законодавства із законодавством ЄС у банківській сфері. Крім того, прийняття документа дозволить підвищити прозорість і стабільність банківської системи України та сприятиме захисту прав вкладників та інших кредиторів банку.

Виведення банків з ринку

30 червня 2021 року Верховна Рада схвалила внесення змін до деяких законодавчі акти для вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків.