За документ у першому читанні проголосували 235 народних депутатів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект про приєднання державного "Ощадбанку" до Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб" (№5542-1) у першому читанні проголосували 235 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожФонд гарантування вкладів отримав право на пред'явлення цивільних позовів

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект визначає правову основу для придбання "Ощадбанком" участі в системі гарантування вкладів фізичних осіб та відповідні положення, розроблені з метою забезпечити плавність перехідного періоду банку.

Також законопроект передбачає регулювання таких питань, як введення положень про порядок проведення стрес-тестування системи гарантування вкладів фізосіб; вдосконалення механізмів надання Фонду кредитної підтримки з боку Національного банку України та держави.

Крім того, він передбачає вдосконалення процедури встановлення граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, а також поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами з 400 до 600 тис.грн (протягом певного періоду) у разі забезпечення фінансової стійкості Фонду гарантування.

Реформування банківського сектору

Згідно з затвердженою урядом у 2015 році Стратегією реформування державного банківського сектору, Мінфін анонсував поетапний вихід з капіталу держбанків: приватизацію двох найбільших фінустанов - "Ощадбанку" та "Укрексімбанку".

Національна економічна стратегія до 2030 року, затверджена урядом, передбачає зменшення частки держбанків у банківській системі України до 25%.