Ілюстрація REUTERS

Система електронних платежів (СЕП) Національного банку України переходить на розширений регламент роботи з 3 серпня 2020 року, що передбачає доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень.

Читайте такожНБУ затвердив правила QR-кодів для кредитових переказів

Як повідомила прес-служба регулятора, така новація дозволить проводити чутливі до часу платежі, а також буде сприяти розширенню доступу клієнтів до фінансових послуг та зростання частки безготівкових розрахунків. Відповідне рішення від 18 червня 2020 року ухвалило правління Нацбанку.

Відео дня

Попередньо старт роботи СЕП у режимі 23/7 планувався через 30 календарних днів після завершення карантину, що було обумовлено розумінням труднощів, які виникли у персоналу банків через обмеження.

"Проте на сьогодні в Україні введена адаптивна модель карантину. Тому Національний банк встановив конкретний термін введення роботи СЕП у режимі 23/7, щоб учасники системи могли розраховувати й оптимально планувати свою діяльність в умовах карантину", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що водночас виконання банками міжбанківського переказу коштів через СЕП у режимі 23/7 є добровільною опцією. Банки самостійно приймати рішення про час початку і закінчення роботи в СЕП на підставі власних потреб та потреб своїх клієнтів.

Також в НБУ нагадали, що робота СЕП у режимі 23/7 стане першим етапом для переходу СЕП на цілодобовий режим роботи.

Як повідомляв УНІАН, платіжна інфраструктура України перейде на міжнародний стандарт ISO 20022 до кінця 2021 року. Стандарт ISO 20022 - це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси при здійсненні платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж, що здешевить транзакції й підвищить гарантованість їх доставки.