Високий суд справедливості в Лондоні / фото twitter.com

28 травня Високий суд справедливості у Лондоні підтвердив арешт рахунків британської компанії Metabay, яка належить директорці з розвитку бізнесу "Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу" (БХФЗ) Ірині Ржепецькій, доньки голови Наглядової ради БХФЗ Миколи Безпалька та генеральної директорки БХФЗ до 2018 року Людмили Безпалько. Крім того, суд збільшив суму раніше арештованих коштів цієї компанії з 4,2 до 6,8 млн доларів США. 

У рішенні англійського суду йдеться про ймовірну причетність Ржепецької до шахрайської схеми. Схема з розподілом ролей топ-менеджерів заводу міститься у рішенні англійського судді. 

Високий суд справедливості у Лондоні також зауважив, що розібратися в деталях можливого шахрайства має спочатку український суд. Мова йде про справу Господарського суду м. Києва № 910/4707/21, до участі в якій нещодавно була залучена компанія Metabay у якості відповідача.

Відео дня

У цій справі розглядаються позовні вимоги фарм-фірми "Дарниця", яка є головним акціонером БХФЗ з 30% акцій, до топ-менеджерів і міноритарних акціонерів БХФЗ. 

Відповідачами у господарському суді Києва є вісім топ-менеджерів БХФЗ

  • гендиректорка до 2018 року Л. Безпалько, 
  • гендиректорка до 2021 року Ю. Здаревська, 
  • гендиректор з 2021 року М. Пасічник, 
  • голова Наглядової ради М.Безпалько, 
  • член Наглядової ради та заступник гендиректора з інвестиційно-юридичних питань О. Голобородько, 
  • член Наглядової ради та комерційний директор Є. Сова, 
  • член Наглядової ради та фіндиректорка Т. Артеменко, 
  • директорка з розвитку бізнесу І. Ржепецька. 

Як відомо, Metabay виступає посередником у закупівлі БХФЗ фармацевтичної сировини у німецької компанії Farmaplant Fabrikation Chemischer Produkte GmbH. 

Претензії “Дарниці” полягають у тому, що щонайменше з 2014 року БХФЗ закуповував фармсировину у німецькій компанії Farmaplant за ціною, істотно вищою, ніж ринкова. Суму переплачених коштів Farmaplant перераховувала на рахунок компанії Metabay під виглядом комісії за те, що остання нібито сприяла в укладенні відповідних договорів поставки фармсировини. Отже, Ржепецька, та ще сім топ-менеджерів БХФЗ свідомо завдавли акціонерам збитки.

Нагадаємо також, що 19 березня цього року Високий суд справедливості арештував рахунки компанії Metabay на суму 4,2 млн долл. 26 березня аналогічне рішення про арешт такої ж суми на рахунках Metabay ухвалив суд у Швейцарії. 

Після отримання додаткових даних аудиту, проведених міжнародною компанією “Крестон”, Господарський суд м.Києва погодився розглянути збільшення позовних вимог до 6,8 млн дол, а Високий суд справедливості у Лондоні вирішив арештувати нову суму на рахунках компанії Ржепецької.