У 2019 році Костянтина Жеваго оголосили у міжнародний розшук / фото LIGA.net

Внаслідок судового позову ФГВФО до Високого суду Англії почалась процедура заморозки активів екс-власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго по всьому світу.

Про це повідомив голова Ради громадського моніторингу при ФГВФО (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб) Максим Гарус.

"У минулому році ФГВФО провів конкурс та обрав юристів для захисту інтересів фонду у міжнародних судах. Переможцем конкурсу стала компанія "Gateley Legal". З власних джерел нам вдалось дізнатись, що 11 лютого 2021 року обрані ФГВФО юристи подали позов у Високий суд Англії про стягнення з Костянтина Жеваго майже 500 млн. доларів. Екс-власника банку "Фінанси та Кредит" звинувачують у розробці та впроваджені низки шахрайських схем (схема з банком кореспондентом, схема заміни облігацій, схема клірингу та схема з контрактами на постачання). Позови також подані проти деяких англійських компаній, які Жеваго, як стверджується у позові, або контролював, або був їх кінцевим власником – "Frold Project Limited", Eastroad Commerce LLP" та "Portman Shipping UK Limited". Судовий процес є непублічним. Але за нашою інформацією, юристам ФГФВО вдалось дещо просунутись та досягти певних успіхів. Деякі факти вказують на те, що почалась процедура заморозки активів Жеваго", - розповів Гарус.

Відео дня

У Раді громадського моніторингу при ФГВФО стверджують, нібито "Фонд з незрозумілих причин грає у мовчанку, прикриваючись договорами про нерозголошення інформації".

"Одночасно спостерігаються якісь незрозумілі дії з найвищих кабінетів, які можна розцінювати як намагання "загальмувати" перемогу української держави у Лондоні. Складається враження, що з олігархом ведуться кулуарні торги – саме тому вся інформація щодо процесу тримається у таємниці. В результаті вкладники можуть так і залишитись ні з чим, а певні високопосадовці отримають частку з мільярдних статків екс-власника банку", - зазначає Максим Гарус.

Раді громадського моніторингу вимагає від Офісу Президента, РНБО та ФГВФО надати пояснити, на якому етапі знаходиться судовий розгляд справи ФГВФО проти Жеваго та його компаній у Високому суді Англії, яким чином українська влада виконує рішення про заморозку активів, та чи проводяться наразі перемовини з паном Жеваго поза межами судового процесу?

Нагадаємо, у вересні 2015 року НБУ прийняв рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних. Обсяг інсайдерських кредитів пов’язаних з власником – Костянтином Жеваго, складав більше 20 мільярдів гривень. Інсайдерські кредити повернуто не було, а більшість підприємств – позичальників наразі перебувають в процедурі контрольованого банкрутства. У 2019 році Костянтину Жеваго було заочно повідомлено про підозру в організації розтрати 113 мільйонів доларів США коштів його банку та оголошено у міжнародний розшук. Річний прибуток компанії Жеваго Ferrexpo обчислюється в суму 600 мільйонів доларів. Статки бізнесмена, згідно рейтингу журналу "Фокус" перевищують 2,4 мільярда доларів.