Зарплати зростуть, але далеко не у всіх / фото ua.depositphotos.com

У 2022 році доходи працюючих українців можуть зрости приблизно на 20%, проте це стосується не усіх сфер зайнятості.

Прогноз щодо зростання зарплат озвучив засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян, пише "Обозреватель".

За його словами, зарплати зростатимуть нерівномірно, частину суми з'їдатиме інфляція, а деякі громадяни взагалі залишаться з нинішніми доходами. Експерт прогнозує, що підвищення зарплат торкнеться сфери ІТ і продажів, а також робітничих спеціальностей.

Відео дня

"Зараз готові підвищувати зарплати з метою утримання цінних співробітників з найбільш дохідних напрямів: продажів та IT-технології. Може пощастити і представникам робітничих спеціальностей, бо на тлі відкритих кордонів їх може утримати в країні лише гідна грошова винагорода", - пояснює Сароян.

Він також пояснив, що у працівників бюджетної сфери й тих, хто отримує "мінімалку", доходи взагалі зменшаться, оскільки Кабмін планує підвищити мінімальну зарплату всього на 200 гривень. Водночас інфляція, за прогнозами, складе щонайменше 6,2%.

Читайте такожВ Україні з 1 грудня зростуть деякі податки: хто й на скільки більше платитимеЗа даними аналітиків OLX.Робота, Україна зараз потребує робочих фахівців. Про це свідчать зарплати, які їм готові платити роботодавці: фасаднику - до 33 тисяч гривень, муляру та штукатуру - близько 30 тисяч, плиточнику - понад 27 тисяч. Середня зарплата в Україні зараз становить понад 14 тисяч, найбільше заробляють у столиці.

За словами Сарояна, стримуватиме підвищення зарплат у 2022 році зростання собівартості продукції через дуже високу інфляцію. Це своєю чергою тиснутиме на рентабельність бізнесу, каже він. 

Як повідомляв УНІАН, за даними опитування, майже половина роботодавців (48,9%) планують підвищити зарплату працівникам у 2022 році, водночас 42,9% ще не визначилися, а залишити зарплату на незмінному рівні планують 8,2% опитаних роботодавців.