На гривню зараз впливає паніка через загрозу вторгнення РФ / фото ua.depositphotos.com

Нинішнє знецінення гривні в Україні пов'язане з психологічним фактором через загрозу нового російського вторгнення. Виправити ситуацію з курсом має усунення цього фактора.

Таку думку висловив заступник голови Ради Національного банку України, доктор економічних наук Василь Фурман у коментарі "Апострофу".

"Є ключовий фактор - психологічний, викликаний ситуацією, яка розгортається на кордоні України з нашою недружньою сусідкою Росією. Якщо цей фактор буде, умовно, вичерпаний - ситуація може просто розвернутися", - говорить він.

Відео дня

Фурман також позитивно оцінив продаж Нацбанком курсу золотовалютних резервів.

Читайте такожКурс долара в Україні підніметься вище психологічної позначки – аналітик

"Наприклад, минулого року Нацбанк викупив для поповнення золотовалютних резервів з ринку, коли був надлишок долара, валюти на суму $3,8 мільярда. І разом з тим, навесні, коли була чергова напруга на кордоні з Росією, продав із золотовалютних резервів $1,4 мільярда, щоб згладити курсові коливання", - підкреслив фахівець.

Відзначимо, як прогнозують експерти, в лютому курс долара в Україні може як опуститися, так і зміцнитися.

Курс НБУ на 31 Січня

Національний банк України на понеділок, 31 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 28,78 грн / дол., тобто гривня зміцнилася на 21 копійку в порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними регулятора, офіційний курс гривні до євро на понеділок встановлений на рівні 32,03 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 31 копійку в порівнянні з попереднім показником.