Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув всі поправки до законопроекту про банківське регулювання.

Читайте такожНБУ починає публікувати щотижневі огляди стану банків

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив перший заступник голови комітету, заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Відео дня

"Розгляд всіх поправок до закону про банки на комітеті завершено! Чотири дні обговорення рекордної кількості поправок й наш Фінансовий комітет рекомендував закон про банки до другого читання. Одразу скажу, що всі норми, які стосуються кейса "Приватбанку" і забороняють повернення банків екс-власникам, залишилися без змін", - підкреслив депутат.

Водночас, повідомив Железняк, "деякі зміни в тексті закону є".

Так, у редакції законопроекту до другого читання прибрали норму про обмеження державної реєстрації. "Питання може бути вирішене на рівні підзаконних нормативно-правових актів, без змін у закон", - зазначив він.

Крім того, змінені процедури призначення судом аудиторської компанії, яка буде визначати розмір збитків; судові провадження, які почалися, але не отримали остаточне рішення до дня набрання чинності цього закону, вирішуються, розглядаються або переглядаються за новими правилами, передбаченими цим законом.

Також депутати внесли уточнювальні зміни в норму про заборону зупинки аукціонів; техніко-юридичні зміни, які "покращують якість законопроекту".

"Багато змін, які поліпшили банківське регулювання, не включені в текст закону з-за обмежень згідно 116 ст. Регламенту. Але домовилися, що найближчим часом Ольга Бєлькова внесе відповідний законопроект", - написав Він і додав, що тепер необхідно чекати рішення сесійної зали щодо подальшої процедури розгляду законопроекту.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України з удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д), необхідний для початку реалізації нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Законопроект передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або тимчасово зупинити за рішенням суду.

Водночас документ чітко визначає передумови й процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

16 квітня голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що на той момент у законопроекті про банківське регулювання пропонувалося відхилити 4 тисячі 770 поправок.

Загалом до законопроекту було подано 16 тисяч 572 поправки.