Внесення грошей за "Більшовик" – позитивний сигнал і громадянська позиція інвестора / фото Фонд держмайна

На тлі російської військової загрози внесення 1,429 мільярда гривень за приватизацію заводу "Більшовик" є позитивним сигналом і публічною громадянською позицією консорціуму інвесторів, що придбав завод.

Про це заявили опитані учасники ринку та експерти. 

"Так, звичайно, кожна така угода – це сигнал для решти. Колись це була "Запоріжсталь", колись це була угода щодо готелю Дніпро. Так, можна і треба йти на конкурс та купувати", - зазначив Вадим Непосєдов, засновник та президент компанії UTG.

Відео дня

"В публічній площині це виглядає як чітка громадянська позиція", - своєю чергою вважає Дмитро Кузьменко, виконавчий директор Української асоціації венчурного та приватного капіталу UVCA.

На думку експертів, у ситуації загострення військової загрози з боку РФ Україна може розраховувати лише на великих внутрішніх інвесторів.

"Якщо говорити про інвестиції у ринок нерухомості, то за розвитком цього ринку можна порахувати розвиток економіки.  Якщо ринок активний, ціни високі, економіка розвивається, платяться податки. Якщо ж воєнні дії або загроза, то все обнуляється, нерухомість втрачає в ціні. Тому, якби ніякої загрози не було, нерухомість була б в ціні, зростала, і інвестиції були б значні, в тому числі іноземні. Але ця загроза дуже впливає. І можуть ризикувати в таких умовах тільки внутрішні інвестори", - зазначив Віктор Несин, президент Спілки фахівців з нерухомого майна України.

"Те, що вони інвестують в об'єкти у країні – говорить про те, що вони поводяться культурно, за правилами, за цінами, які диктує ринок у країні. Тобто вони придбали ділянку за правилами, які існують у країні та місті. Це відмінно. Набагато краще, аніж отримувати ділянки безкоштовно", - підкреслив Вадим Непосєдов.

Учасники ринку також вказують, що інвестиції у "Більшовик" є тривалим капітальним проєктом, термін окупності якого може складати до 10 років.

"Прогноз повернення інвестицій завжди стоїть у зоні між 5 та 10 роками. Вийде чи не вийде – ці фактори багато в чому залежать від реалізації проекту. Але плануються вони приблизно так. І купуються готові об'єкти та бізнеси з розрахунком, що вони окупляться у зоні між 5 та 10 роками", - вважає Вадим Непосєдов.

Нагадаємо, 7 грудня голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко повідомив, що кошти, отримані від приватизації заводу "Більшовик", надійшли до держбюджету України. Аукціон із продажу корпоративних прав "Більшовика" відбувся 27 жовтня. За стартової ціни 1,39 млрд грн підприємство було продано за 1,429 млрд грн ТОВ Дженерал Коммерс. З урахуванням зобов’язання сплатити понад 500 млн грн боргів підприємства та інвестувати в релокацію виробничих потужностей вартість 1 гектара землі під "Більшовиком" (загальною площею у 35 га) перебільшує  2 млн доларів США.