Ілюстрація REUTERS

Народний депутат України від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський заявив, що законопроект про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д) "має відверто корупційний характер і віддає під повний зовнішній контроль транснаціональних корпорацій всю фінансову систему країни".

Читайте такожГолова Нацбанку: економіка впаде на 5%, але зросте в наступні роки

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

Дубінський назвав можливе голосування за законопроект «актом групового зґвалтування нашої Конституції».

«Спочатку вони будуть шахрайським способом протягати навмисне названий ними «антиколомойским» закон 2571-д, який має відверто корупційний характер і віддає під повний зовнішній контроль транснаціональних корпорацій всю фінансову систему країни. Після чого відбудеться бенефіс дідуся Смолія, який барвисто зобразить «грандіозні успіхи» центрального банку країни у досягненні цвинтарного спокою в економіці, добитій коронавірусом», - написав він.

За словами Дубінського, за що "ми будемо голосувати - чудово описано в зауваженнях Головного юридичного управління ВР до законопроекту 2571-д, які я рекомендую прочитати всім колегам по парламенту, які навмисно або через незнання планують співучасть у цьому злочині".

Зокрема, у зауваженнях Головного юридичного управління ВР повідомляється таке: «Законопроект містить низку норм, які не відповідають конституційним гарантіям судового захисту порушених прав, зокрема права власності».

В юридичному управлінні Ради зазначають, що пропоновані зміни не враховують положення частини першої статті 15 ЦК України, згідно з яким кожна людина має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. «Тобто, у законопроекті фактично йдеться про можливість існування або прийняття в майбутньому законів, згідно з якими у разі порушення цивільних прав, потерпілій стороні не відшкодовуватимуться завдані їй збитки», - сказано в документі.

В юридичному управлінні додають, що в "разі прийняття запропонованих законопроектом змін особа не зможе захистити своє порушене право із застосуванням способів захисту, передбачених статтями 22 і 23 ЦК України, оскільки законом може передбачатися неможливість застосування цих методів у конкретному випадку, що не забезпечить дотримання вимог, зокрема частини першої статті 28 та частини четвертої статті 41 Конституції України, згідно з якими кожен має право на повагу до його гідності, та не може бути протиправно позбавлений права власності».

З детальним аналізом законопроекту Головним юридичним управлінням Ради можна ознайомитися нижче.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д).

Законопроект передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас, закон чітко визначає передумови та процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ. До законопроекту до другого читання було подано 16 тис. 586 поправок.

30 квітня Верховна Рада прийняла рішення про застосування особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні, передбаченої статтею 119-1 закону "Про Регламент Верховної Ради України", під час розгляду у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д).

У скороченій таблиці до другого читання законопроекту про банківське регулювання 241 поправка. Його розгляд у другому читанні на засіданні парламенту планується 13 травня.