У нашій країні функціонує десяток сірих та чорних схем з ухилення від сплати податків / фото УНІАН

В Україні ініціюють збільшення податків для легального бізнесу. Додаткові надходження бюджету оцінюються в 50 млрд грн. Водночас, ЗМІ зібрали приклади ухилення від сплати податків, усунення яких збільшить надходження бюджету на 60 млрд грн щорічно.

Про це йдеться в статті "Як збільшити надходження до державного бюджету на 60 млрд грн", опублікованій на сайті "Цензор.НЕТ".

Так, в економіці України функціонує десяток сірих та чорних схем з ухилення від сплати податків.

Відео дня

"У 2020 році через нелегальне виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах, а також ухилення від сплати податків, а саме так звані скрутки ПДВ, у 2019 році бюджет недоотримав 19 млрд грн у вигляді акцизів та ПДВ", - йдеться у матеріалі. У 2021 році сума недонадходження податків до державного бюджету від такої діяльності може перевищити 22 млрд грн, підрахували в консалтинговому агентстві А-95.

"За "сірою" схемою, коли пальне "продається" двічі, обертається приблизно 20% нафтопродуктів в Україні. В цілому бюджет на оптимізації ПДВ і податку на прибуток мережами АЗС недоотримує 15 млрд грн щорічно", - йдеться в статті.

Крім того, в Україні нелегально обробляється 8 млн гектар землі. На папері ця земля не обробляється, але по факту засівається в промислових масштабах середніми та великими аграрними корпораціями. За даними голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, щорічно обсяг нелегального експорту зерна з України становить $2 млрд. Це недоотриманий прибуток країни. Обсяг несплачених податків від сірого експорту сільськогосподарської продукції становить 8-10 млрд грн.

Також в Україні працює до десяти фізичних точок продажу нелегального алкоголю, вони продають контрафактну продукцію без сплати податків. Окрім того, нелегальне спиртне без проблем продається в інтернеті. "За підрахунками учасників алкогольного ринку, приблизно половина ринку міцного алкоголю знаходиться в тіні. Щороку бюджет недотримує 8,1 млрд грн у вигляді акцизу від продажу контрафактного алкоголю", - розповіли журналісти.

Читайте такожВ Україні може бути спровокована нова хвиля "витоку" бізнесу і трудових мігрантів - інститут ФрідманаКрім того, частка нелегальних тютюнових виробів на ринку України в лютому 2021 року становила 12,8% проти 5,8% в лютому 2020 року. Цей показник є максимальним з 2011 року, про це свідчать дані дослідження інституту Kantar.  Втрати державного бюджету від несплачених податків від продажу цигарок у 2021 році оцінюються в 11,8 млрд грн.

Побутова техніка є лідером серед контрабандних поставок в Україну. За підрахунками ЄБА, приблизно 20% контрабанди в Україну – це побутова техніка та електроніка. Обсяги нелегального імпорту по деяких категоріях обладнання складають 50-70%. Деякі великі мережі з продажу електроніки не видають фіскальні чеки й реалізують контрабандний товар за готівку через ФОПів. В інтернеті на популярних маркетплейсах тисячі ФОПів також реалізують контрабанду техніку без сплати податків. За підрахунками Асоціації імпортерів побутової техніки, щороку бюджет втрачає від продажу електронної техніки без сплати податків 7 млрд грн.