Фото УНИАН

Державне агентство лісових ресурсів планує впровадити систему електронного обліку деревини в обов'язковому порядку для всіх постійних лісокористувачів з липня 2016 року, повідомила УНІАН прес-служба Держлісагентства.

«Держлісагентством розроблено проект постанови Кабінету міністрів України, якою передбачено введення системи електронного обліку деревини усіма підприємствами - постійними лісокористувачами, що здійснюють заготівлю та реалізацію лісоматеріалів, починаючи з 1 липня 2016 року», - йдеться в повідомленні.

При цьому у відомстві підкреслили, що не мають наміру поширювати вимогу про обов'язковий електронній системі обліку на приватні підприємства.

Відео дня

«Держлісагентство не має наміру пропонувати впроваджувати електронний облік для приватних деревообробних або лісозаготівельних підприємств», - відзначили в прес-службі.

Читайте такожВсі лісгоспи України можуть об'єднати в одну держкомпанію

Як повідомляв УНІАН, Держлісагентство має намір ввести обов'язковий електронний облік деревини, щоб припинити тіньову торгівлю лісом. За даними відомства, у зв'язку з недосконалим обліком в Україні зростає потенціал тіньової торгівлі деревиною. Обсяг тіньового ринку становить близько 20%, або 2 млрд дол. Тобто за загальної річної рубки в 14-15 млн кубометрів обсяг «чорного» лісу сягає 3 млн кубометрів.

В управлінні Держлісагентства знаходяться 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам, які, за офіційними даними, в рік вирубують близько 1,5 млн кубометрів лісу.