Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України відхилила законопроект №4840 про розкриття інформації у видобувних галузях, згідно з яким компанії, які видобувають корисні копалини, такі як руди металів або енергоресурси, будуть зобов'язані публікувати інформацію про свої податкові платежі, а також виробничі дані.

Читайте такожДепутати не дозволили українцям без профільної освіти вести фермерське господарство

За ухвалення цього документа за основу в першому читанні проголосувало всього 217 народних депутатів, за мінімально необхідної кількості 226 голосів. Наступні повторні голосування також не мали достатньої підтримки серед депутатів.

Відео дня

«Цей законопроект відкриває завісу над таємною інформацією у сфері енергетики. Ініціатива прозорості охоплює вугільну, газову, нафтову галузі, а також видобуток руди. Ми публікуємо інформацію про отримання спецдозволів, які угоди і на яких умовах були укладені з державою, які платежі сплачуються до бюджетів різних рівнів, які прибутки були отримані компаніями», - зазначила народний депутат і автор даного законопроекту Ольга Бєлькова, коментуючи необхідність прийняття цього документа.

За словами в. о. голови комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Домбровського, ухвалення цього законопроекту є важливим антикорупційним кроком.

«Проблема корупції та проблема енергетики в Україні історично пов'язані. Що потрібно, щоб розрубати цей «гордіїв вузол»... Нам потрібна чесна і прозора інформація про видобувні галузі, які мають безпосереднє відношення до енергетики про те, скільки видобувається вугілля, скільки газу видобувається, хто видобуває, скільки сплачує податків», - сказав Домбровський, додавши, що прийняття цього документу дало б можливість знизити корупційні ризики.

Текст законопроекту передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення, а саме - штраф у розмірі від 20 до 60 неоподатковуваних мінімумів (340-1020 грн) за порушення посадовими особами умов розкриття інформації.

Як повідомляв УНІАН, даний законопроект був отриманий апаратом парламенту в середині червня 2016 року.

8-9 грудня 2015 року експертна організація у сфері енергетики Dixi Group, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України і секретаріат міжнародної організації «Ініціатива прозорості видобувних галузей» представили звіт про прозорість у сфері видобутку нафти і газу в Україні за 2013 рік. 21 лютого був представлений звіт за 2014-2015 року.

Довідка УНІАН. Ініціатива прозорості видобувних галузей (EITI - Extractive Industries Transparency Initiative) є міжнародним стандартом (а також організацією з просування цього стандарту в різних країнах світу), який забезпечує відкритість даних про видобуток нафти, газу та інших корисних копалин, а також про суми сплачених податків. За його використання видобувні компанії повинні надавати дані про результати своєї фінансової та виробничої діяльності в регіональне відділення EITI.