Україна після введення утилізаційного збору на імпортні автомобілі з РФ може відмовитися від підвищення імпортного мита на ввезення автомобілів до країни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні повідомив журналістам міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко.

Він відзначив, що питання доцільності дії цих двох захисних заходів буде детально вивчено.

Відео дня

«Я не думаю, що ми допускатимемо паралельне введення цих двох захисних заходів», - сказав П.Порошенко

При цьому він підкреслив, що рішення про збільшення імпортного мита за рішенням міжвідомчої комісії про міжнародну торгівлю може бути скасоване за ініціативи українських виробників.

«Дана ініціатива має виходити і виходитиме не від уряду, а від українських виробників. Якщо виробники визнають нинішній режим захисту достатнім, то ми з розумінням поставимося до цього», - сказав П.Порошенко.

Нагадаємо, в червні українська Міжвідомча комісія із зовнішньої торгівлі ухвалила рішення про підвищення в Україні мит на імпортні автомобілі, проте документ ще не оприлюднено і він не набрав чинності.

Довідка УНІАН. Україна у відповідь на дії Росії ввела утилізаційний збір на ввезення російських автомобілів і автобусів (постанова Кабміну від 3 вересня 2012 року).

З 1 вересня п.р. Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. За оцінкою експертів, дія утилізаційного збору може підвищити вартість українських автомобілів у РФ на 10-12%.

Збір було введено з метою захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.

В уряді України відзначали, що введення утилізаційного збору не узгоджується з нормами Договору про Зону вільної торгівлі СНД і суперечить Договору Євразійської комісії.