Ілюстрація REUTERS

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробляє зміни до державних будівельних норм (ДБН) з метою зобов'язати проектувати житлові будинки з класом енергоефективності не нижчим за С, що дозволить економити на енергії до 40%.

Читайте такожВ Україні дозволять проектувати кухні-ніші в квартирах з двома і більше кімнатами

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, відповідні зміни містяться в проекті будівельних норм "Житлові будинки. Основні положення".

Відео дня

«23 липня минулого року набув чинності важливий для енергонезалежності України закон про енергоефективність будівель. Він впроваджує європейські вимоги до енергозбереження, вводячи класи енергоефективності будівель від A до G. Тому при оновленні ДБН щодо житлових будинків ці зміни мають бути враховані. Сьогодні у відповідних чинних нормах є лише загальні вимоги до енергозбереження. І на противагу цьому Європа, де енергозберігаючі технології є невід'ємною частиною життя кожного жителя. Ми теж будемо переймати цей досвід і забезпечувати мешканців будинків необхідним теплом і комфортом", - написав він.

Парцхаладзе відзначив, що норма стосується нового будівництва та реконструкції.

За його словами, проект нових ДБН розробляє Український зональний науково-дослідний і проектний інститут з цивільного будівництва.

фото facebook/lev.partskhaladze

Як повідомляв УНІАН 1 вересня 2018 року почала працювати норма про обов'язкову енергомодернізацію будівель шкіл, а з 1 жовтня - дитячих садків. Завдяки цьому мінімум на 20% збільшується термін експлуатації таких будівель.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні документи, що використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.