REUTERS

Партія «Слуга народу» виступає за створення Національної економічної стратегії з метою досягти рівня доходів і якості життя українців, який буде вищий за середньоєвропейський, демонополізацію ключових галузей економіки і впровадження режиму найбільшого сприяння для іноземних інвесторів українського походження.

Про це йдеться в розділі «Економічна стратегія» передвиборчої програми партії, опублікованої в соціальній мережі Facebook.

Крім того, партія пропонує зробити Антимонопольний комітет «незалежним і ефективним», а також провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних і міжнародних компаній.

Відео дня

У розділі програми «Енергетика і тарифоутворення» йдеться про пропозицію запровадити державну стратегію оптимізації житлово-комунальних тарифів за рахунок демонополізації енергетичних ринків, збільшення власного видобутку енергоресурсів і усунення корупційної складової в тарифоутворенні. Також пропонується створити умови для розвитку «зеленої» енергетики з одночасним запобіганням ризиків монополізації галузі та скасування всіх формульних ціноутворень на кшталт «Роттердам +».

Розділ «Найкращі умови для бізнесу» містить пропозиції щодо аудиту функцій держорганів з подальшим їх скороченням, створення можливості одноразової легалізації капіталів некримінального походження за пільговою ставкою, запуск податку на виведений капітал, поступове зменшення єдиного соціального внеску. Державну фіскальну службу пропонується позбавити правоохоронної функції, залишивши лише сервісну, передбачається також переведення податкових і митних процедур у цифровий формат.

Читайте такожЗеленський на РНБО підняв проблему монополізації енергоринку: рішення обіцяють в червні

У розділі «Реформування соціальної сфери» сказано про введення «економічного паспорта українця», за яким усі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки, впровадженні другого рівня державного пенсійного забезпечення і переведення всіх соціальних пільг у грошову форму.

У сфері «Інфраструктура» пропонується впровадити незалежний контроль якості будівництва і ремонту автомобільних доріг, створити законодавчі умови для будівництва бетонних доріг і демонополізувати галузі пасажирських і вантажних перевезень на залізничному транспорті.

Розділ «Безпека і оборона» містить пропозиції щодо встановлення витрат на оборону в розмірі не менш як 5% ВВП, децентралізації і демонополізації оборонних держзакупівель.

У розділі «Україна у світі» прописано ухвалення законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС і розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО, а також запуск програми «комерційної дипломатії» для просування українських товарів на глобальні ринки.

Пункт програми «Знищення системної корупції» передбачає переведення максимально можливої кількості державних послуг в онлайн, впровадження обов'язкової конфіскації майна корупціонерів і системи грошової винагороди для громадян при виявленні корупції, позбавлення СБУ, ГПУ і Нацполіції «невластивих їм функцій обмеження бізнесу».

Розділ «Інноваційна економіка» програми містить в собі пропозиції щодо впровадження держпрограми підтримки інновацій, цільової прозорої підтримки галузей, здатних стати локомотивом розвитку економіки, запуск програми забезпечення покриття 100% території країни широкосмуговим інтернетом і створення умов для інтеграції цифрових валют у правове поле України.

Як повідомляв УНІАН, учора, 9 червня, відбувся з'їзд партії «Слуга народу», на якому було оголошено список кандидатів політсили на позачергових парламентських виборах.