В Україні планують створити електронний кабінет забудовника / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) з метою подолання корупційних ризиків у сфері будівництва має намір найближчим часом запустити електронний кабінет забудовника.

Як сказано на урядовому порталі з посиланням на заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Льва Парцхаладзе, найбільші корупційні ризики у цій сфері на сьогодні існують при видачі дозволів Державної архітектурно-будівельною інспекцією (ДАБІ).

Читайте такожПенсійний фонд розпочав оцифровку 10 мільйонів пенсійних справ

Відео дня

«Тому, перш за все, потрібно впровадити ефективний електронний кабінет забудовника. Це дасть можливість швидко і зручно отримувати дозвільні документи в будівництві», - цитує прес-служба Парцхаладзе.

Крім того, для зведення до нуля необґрунтованих відмов, Мінрегіон планує реалізувати ідею відкритого і прозорого розгляду дозволів.

«Скажімо, замовник подає документи, отримує відмову і не розуміє чому, в чому проблема, над чим потрібно працювати. Тому необхідно втілити принципи прозорості комісії, яка діє при ДАБІ», - наголосив заступник міністра.

За його словами, це можна забезпечити за допомогою онлайн-трансляції засідань, відеозаписів у відкритому доступі на сайті, а також за допомогою особистої присутності замовника на засіданні цієї комісії.

Читайте такожВ Україні запустили електронну реєстрацію ТОВ

«Якщо є якісь зауваження, то (замовник - УНІАН) може апелювати, а в кінці засідання отримує протокольне зауваження. Впровадивши таку практику, ми знизимо необґрунтовані відмови до нуля», - підсумував чиновник.

Як повідомляв УНІАН, ще в листопаді 2018 року в Мінрегіоні повідомили про ідею створити електронний кабінет забудовника з підключенням усіх необхідних реєстрів, що мінімізує участь чиновника в дозвільних процедурах. Наступним нововведенням мало стати підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція)» і залучення громадських інспекторів на місцях до роботи в системі ДАБІ.

Державна архітектурно-будівельна інспекція з 1 листопада 2018 року реєструє всі дозвільні документи у відкритій системі під назвою «Прозора ДАБІ».