Україна може втратити три чверті експорту ЗРС у разі прийняття законопроекту №1210

Прийняття законопроекту №1210 призведе до втрати для українських виробників трьох чвертей експорту залізорудної сировини в разі падіння світових цін.

Про це заявив президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленковпісля наради в ДФС, присвяченій питанню зміни ставок рентних платежів.

"Навіть працівники фіскальної служби визнають, що прийняття законопроекту в нинішньому вигляді фактично включить режим автопотоплення галузі в умовах зниження цін на світовому ринку. А ми все чекаємо, що ринки підуть на спад вже наступного року", – зазначив він.

Відео дня

А. Каленков висловив упевненість, що в разі прийняття законопроекту №1210 фінансові втрати української держави значно перевищать надходження від підвищених ставок рентних платежів. "Зупиниться частина виробництва, оскільки ми втратимо китайський і більшу частину європейського ринку. Тобто фактично ми втратимо 75% всього нашого експорту ЗРС. Під питанням стоїть понад 2 мільярди доларів валютної виручки", – підкреслив він.

Як зазначив президент "Укрметаллургпрома", оскільки витрати на гірничорудних підприємствах мають умовно-постійний характер, то єдиним способом впоратися зі зростанням витрат для ГЗК неминуче стане звільнення співробітників.

"Природно, всі наші підприємства соціально-відповідальні, і вони будуть вдаватися до звільнень в останній ситуації. Але ми всі маємо розуміти, що під питанням стоять працівники всієї галузі. Лише в Кривому Розі на ГЗК працюють 50 тисяч осіб і 80 тисяч в суміжних галузях у цьому регіоні. Таким чином, необдумане прийняття законопроекту поставить під питання робочі місця всіх цих людей", – зазначив А. Каленков.

Як повідомлялося,Citigroup Inc. прогнозує падіння цін на залізну руду в довгостроковій перспективі, оскільки вплив ослаблення попиту в Китаї, який є основним покупцем, буде більш ніж компенсувати зростання споживання, що спостерігається на інших ринках, що розвиваються, включаючи Індію.

За прогнозами Citigroup, ціни на руду поточного року застигнуть на "еталонних" 90 доларів/тонна, а потім, до кінця 2020 року, впадуть до 75 доларів/тонна і продовжать зниження до 55 доларів/тонна.