Андрій Вавриш: Ринок будівництва час виводити з «задзеркалля» / фото УНІАН

Це найпрогресивніший параметр, який позитивно впливає на місце в списку всієї економіки країни. Однак реальна ситуація абсолютно протилежна тому, що показують рейтинги – отримувати дозвільну документацію ніколи не було так важко, як в останній рік. Про це 23 вересня розповів девелопер, CEO компанії SAGA Development Андрій Вавриш під час зустрічі Європейської бізнес асоціації «Глобальний огляд економіки України».

Така ситуація, за його словами, пов'язана з вимогами монополістів, які надають технічні умови на підключення до мереж.

«Згідно з останніми змінами до закону про ринок електроенергії України, які діють з 1 липня, щоб отримати техумови на підключення електрики, землекористувач повинен спочатку розділити свій майданчик, віддати фрагмент землі енергогенеруючій компанії, встановити там трансформаторну підстанцію й передати її монополісту безкоштовно. Будувати над нею вже не можна. Тільки після виконання цієї умови монополіст видасть ТУ. Але виконати таку умову неможливо», – пояснив Андрій Вавриш.

Відео дня

Для поліпшення позицій в рейтингу Україна пішла за так званим «хорватським сценарієм», коли, знаючи принцип складання рейтингу, влада робила певні кроки для поліпшення позицій без реальних змін. «Це загальна характеристика всього ринку. Далі в таких умовах розвиватися не можна. Ринок час виводити з цього задзеркалля», – підсумував девелопер.

При цьому він висловив обережний оптимізм щодо подальшого розвитку галузі, уточнивши, що багато в чому вона буде залежати від стратегії розвитку міст.