«Київводоканал» запроваджує щоквартальні внески для споживачів / фото УНІАН

Від грудня цього року ПрАТ «Київводоканал» запроваджує щоквартальні внески для споживачів багатоквартирних будинків з метою забезпечення обслуговування будинкових лічильників води.

Читайте такожУ Києві подорожчає вода: нові тарифи

Про це повідомляє прес-служба КМДА з посиланням на директора розрахункового департаменту «Київводоканалу» Валерія Люліна.

Відео дня

За його словами, підприємство спрямує ці гроші на обслуговування, ремонт та повірку будинкових приладів обліку холодної води. Відповідний рядок буде відображений у квитанціях, які кияни отримають у січні.

Люлін пояснив, що це буде нарахування за 4-й квартал – жовтень, листопад і грудень – 2019 року.

За його словами, плата в середньому становитиме 10-20 гривень за квартал і залежатиме від кількості квартир і самих приладів.

Він нагадав, що у 2016 році був прийнятий закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Закон визначає, що постачальники комунальних послуг повинні обслуговувати будинкові лічильники коштом мешканців через механізм внесків, адже з тарифу вартість цих робіт була видалена.

«Із тарифу на воду повністю виключені витрати на обслуговування вузлів комерційного обліку. Більше двох років ми їх обслуговуємо у разі виникнення аварійних ситуацій фактично власним коштом, не маючи відповідного джерела фінансування цих витрат. Після затвердження Кабінетом міністрів України методики з нарахування внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, ми сформували та затвердили разом із Київською міською державною адміністрацією розмір внесків на кожну окрему будівлю міста Києва», - пояснив Люлін.

Він зауважив, що в середньому мешканці міста протягом року мають сплатити лише чотири «досить посильні платежі».

«До процесу обслуговування водолічильників входить: щомісячний огляд, аварійний ремонт, усунення аварійних ситуацій; заміна непрацюючих задвижок, фільтрів; ремонт водолічильника та раз на чотири роки повірка», - йдеться у повідомленні.

При цьому звертається увага, що у внески вартість встановлення нових вузлів обліку не входить.