Путіна потрібно покарати через заморожені активи РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Reuters

Вбивство Олексія Навального і смерті українських солдатів, яким не вистачає допомоги, можуть присоромити Палату представників парламенту США і змусити її ухвалити законопроект про військову допомогу. Але перед тим, як Конгрес повернеться з двотижневих канікул наступного тижня, лідери G7 матимуть можливість обговорити додаткові засоби підтримки України.

У суботу, 24 лютого, у другу річницю вторгнення РФ до України, лідери великих західних демократій проведуть віртуальний саміт, який прийматиме Італія. На порядку денному буде питання про те, що робити із замороженими російськими активами на загальну суму близько 260 мільярдів євро, пише британський політичний діяч, колишній міністр закордонних справ Вільям Хейг в колонці для The Times.

"Якщо G7 потребує компромісу, можна погодитися на поетапну конфіскацію. Неможливо встановити ціну безглуздому руйнуванню миру в Європі, але 30 мільярдів доларів за кожен місяць продовження агресії – досить велика сума, щоб мати значення для Росії і бути значущою для України. Смерть Навального і тих, хто захищав Авдіївку, має посоромити всіх нас. Покарання за їхнє вбивство має бути посилене", – пише автор.

Відео дня

За його словами, США, Великобританія, Канада та Японія вже давно підтримують ідею конфіскації для допомоги Україні. Але більша частина цих грошей зберігається в ЄС – близько 191 мільярда євро з них – у Euroclear, фінансовій установі в Бельгії. Франція, Німеччина та Італія поки що дуже неохоче погоджуються на їх арешт.

Обидві сторони мають сильні та законні аргументи з цього питання. Будь-який механізм продажу активів і передачі їх Україні буде складним, і існує ризик того, що недоброзичливий Конгрес США розглядатиме це як заміну прямій американській допомозі у вигляді поставок зброї, йдеться в публікації.

Зазначається, що лідери G7, швидше за все, намагатимуться знайти компроміс, який буде легкодоступним. Вони, ймовірно, зосередяться на використанні надходжень від активів – відсотків від них і прибутку від активів, термін погашення яких наближається – для допомоги Україні. Росія не має жодних юридичних претензій на ці кошти, тож на це легко погодитися.

Але це становитиме лише 5-6 мільярдів євро на рік, що занадто мало, щоб стати серйозною допомогою Києву або накласти чітке покарання на Москву.

"Що мають вирішити лідери G7? По-перше, вони повинні визнати, хоч і неохоче в деяких випадках, що в принципі російські активи можуть бути заарештовані. Два роки безперервної агресії та вбивств вже минули. Вони повинні запитати себе, за яких обставин вони коли-небудь погодяться розморозити ці гроші і повернути їх назад Путіну… Ми вже пройшли точку, коли ці активи ніколи не будуть повернуті. Їх краще було б використати на підтримку України та посилення покарання для Путіна", – йдеться у публікації.

Вказано, що існує юридичний прецедент, коли у 1990 році було конфісковано іракські активи для виплати компенсації Кувейту після його вторгнення.

Активи центробанка РФ

США вперше в історії передали іншій країні конфісковані російські активи, які будуть спрямовані на підтримку України. На Мюнхенській конференції з безпеки заступник генерального прокурора США Ліза Монако і генеральний секретар Естонії Тиніс Саар оголосили про переведення 500 тисяч доларів з конфіскованих російських активів.

Рада Європейського Союзу у понеділок, 12 лютого, ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених активів РФ на території ЄС на користь України.

Вас також можуть зацікавити новини: