Якщо ситуація не зміниться, зупинка філій призведе до збитків у розмірі 2 млрд грн / dp.ua

Стратегічний актив – державна Об'єднана гірничо-хімічна компанія, приватизація якої повинна була відбутися влітку цього року, втратила оперативний контроль над виробництвом.

Керівництво комбінатів – ВГМК та ІГЗК, що перебувають у підпорядкуванні компанії, відзначає повну відсутність управлінських рішень з боку керівництва АТ «ОГХК».

«Маємо в цей час повну дестабілізацію оперативного управління АТ «ОГХК. Якщо тенденція продовжиться, наслідки у вигляді зупинення роботи філій неминучі», - йдеться у листах директорів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату Олександра Прокопенка й Іршанського гірничо-збагачувального комбінату Віктора Савченка. Вони адресовані Президенту України, Прем'єр-міністру, голові СБУ, міністру МВС та голові Фонду держмайна.

Відео дня

Читайте такожЮрвідділ ОГХК звернувся до поліції у зв'язку з інцидентом на підприємстві

Також повідомляється, що на рахунках компанії є $8 млн, які не задіяні як обігові кошти. Це не дозволяє філіям здійснювати поточну діяльність – ремонти обладнання та техніки, роботу виробничих комплексів, збагачувального виробництва. Філії не є юридичними особами, які можуть самостійно, без рішення правління чи його голови витрачати ці кошти.

Якщо ситуація не зміниться, зупинка філій призведе до збитків у розмірі 2 млрд грн (1,2 млрд – на ВГМК та 800 млн грн - ІГЗК), невиконання контрактів та штрафних санкцій з боку споживачів на рівні $82,9 млн, а також несплати податків до місцевого і державного бюджетів. Штрафні санкції за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам філій тільки за один місяць досягнули 72,3 млн грн.

Крім того, Вільногірський гірничо-металургійний комбінат поставляє воду населенню Вільногірська, й у випадку його зупинки місто залишиться без води. Розлив технічної води комбінату в балці «Скажена» після зупинки насосної станції ВГМК призведе до розливу і затоплення прилеглих сіл, забруднення Дніпра, тобто – до техногенної катастрофи в регіоні. Про це йдеться в листі директора ВГМК Олександра Прокопенка.

З 8 квітня ОГХК керує в статусі т.в.о. голови правління Пітер Девіс.

Директори філій ОГХК просять владу забезпечити ефективне управління АТ та його філіями, щоб уникнути описаних наслідків.