Девіса звільнили через порушення трудового контракту / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Фонд державного майна звільнив тимчасово виконуючого обов'язки голови правління АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" Пітера Девіса через порушення трудового контракту.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ФДМУ.

Читайте такожФонд держмайна України запустив процес приватизації спиртової галузі

Відео дня

Причина звільнення

У фонді зазначили, що у вересні Девіс прийняв одноосібне рішення відновити продаж продукції Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, що входить в структуру ОГХК, компаніям, які підконтрольні старому менеджменту ОГХК, відстороненому на початку поточного року через неефективне управління і корупцію.

Одночасно з цим Девіс наказав зупинити відвантаження продукції компаніям, які є сумлінними досвідченими учасниками ринку, які співпрацюють з ОГХК на умовах передоплати за більш високими цінами до вивантаження завантажених контейнерів. Ці компанії забезпечують щомісячну покупку продукції ОГХК на суму кілька мільйонів доларів. При цьому Девіс проігнорував заперечення інших членів правління щодо таких дій.

Також на Вільногірському ГМК, попри затверджений штатний розпис, в керівництво були включені особи зі складу попереднього менеджменту. "При цьому заступник директора з реалізації готової продукції ГМК, призначений новим правлінням ОГХК, був фактично відсторонений від процесу продажів, а на керівника відділу збуту чинився тиск через спробу перешкоджати вивантаженню контейнерів, які були призначені для компаній, які є сумлінними учасниками ринку", - сказано в повідомленні.

За останні два тижні Девіс особисто погодив понад десять контрактів і доповнень до угод з підконтрольними екс-менеджментом ОГХК компаніями. Крім того, протягом останніх десяти днів він підписав ряд наказів на відвантаження продукції на користь подібних компаній.

"Девіс фактично заблокував діяльність правління ОГХК, викравши печатку компанії, вдавшись до одноосібних дій, які призвели до вимивання фінансових ресурсів з ОГХК. Одним з останніх розпоряджень Девіса була інструкція про продаж 1 млн доларів, які були зарезервовані на рахунках ОГХК для виплати заробітної плати, з подальшим розпорядженням здійснити платежі на користь афілійованих з колишнім менеджментом ОГХК компаній", - сказано в повідомленні.

 Хронологія подій

Державне підприємство "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність у серпні 2014 року, коли уряд України передав йому в управління майнові комплекси Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату. До цього комбінати перебували в оренді у структур українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

17 квітня 2020 року цього року голова Фонду держмайна Дмитро Сенніченко заявив про спробу рейдерського захоплення ОГХК колишнім менеджментом підприємства.

"Колишній в.о. директора Журило (Руслан Журило - УНІАН), який є підсудним у справі про зловживання службовим становищем, яке знаходиться в Антикорупційному суді, з підозрою на розграбування і нанесення збитків підприємству на понад 300 млн грн. Також у цій справі є справа НАБУ, яка встановила збитки на понад 12 млн доларів. Цей менеджмент через суди намагався поновитися на посаді керівництва цього підприємства», - сказав Сенніченко.

У січні 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали виконуючого обов'язки голови правління держпідприємства «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) Руслана Журило.

Підозрюваного разом з ще двома особами (начальником відділу продажів і маркетингу ОГХК і екс-заступником директора ОГХК) затримали у Києві того ж дня. За версією слідства, затримані причетні до нанесення збитків держпідприємству на суму понад 300 млн грн.