Коронавірус відбере роботу у більшої кількості людей, ніж глобальна фінансова криза 2008-2009 років / REUTERS

Пандемія коронавірусу може призвести до більшого скорочення робочих місць у світі, ніж глобальна фінансова криза 2008-2009 років. Так вважають в Міжнародній організації праці.

В організації прогнозують, що COVID-19 знищить 25 мільйонів робочих місць. І це на три мільйони більше, ніж в часи фінансової кризи, - пише Bloomberg. Однак, експерти організації вважають, що цифру можна скоротити до 5,3 мільйонів, якщо економічну шкоду пандемії вдасться стримати. Для цього урядам потрібно розгорнути "широкомасштабні й скоординовані політичні зусилля".

Читайте такожКоронавірус вдарив по найбагатшим людям планети: хто і скільки втративВ Міжнародній організації праці також вважають, що працівники можуть втратити 3,4 трильйони доларів доходів до кінця 2020 року. Це виллється в скорочення споживання товарів і послуг. Також світу загрожує стрімке зростання безробіття на тлі скорочення робочих годин і зарплат. Кількість працевлаштованих, але бідних людей буде стрімко зростати. Найбільш уразливими в організації вважають людей, які виконують низькооплачувану роботу. Особливо ризикують молоді й старші працівники, а також жінки й іммігранти.

Відео дня

"Тепер це не лише глобальна криза в охороні здоров'я. Це також і велика криза ринку праці й економіки, яка буде маси величезний вплив на людей(...). В 2008 році світ об'єднався в єдиний фронт, щоб розібратися з наслідками глобальної фінансової кризи. І найгіршого сценарію вдалося уникнути. Нам знову потрібна така форма лідерства і рішучості", - сказав генеральний директор Міжнародної організації праці Гай Райдер.

Читайте такожУкраїнський бізнес готується до другої хвилі COVID-19 восени – нових звільнень не уникнутиВ організації прогнозують, що в разі скорочення глобального ВВП на 2%, кількість робочих місць у світі зменшиться на 5,3 мільйона. Якщо ж економічне падіння буде вдвічі більшим, роботу втратять 13 мільйонів людей. У найгіршому випадку глобальна економіка скоротиться на 8%. В такому разі 24,7 мільйонів робочих місць будуть знищені.

Як пандемія коронавірусу впливає на економіку?

  • Пандемія COVID-19 вже відібрала роботу у мільйонів людей у світі. Наприклад, в Іспанії лише за період з квітня по червень через карантин більше мільйона громадян стали безробітними.
  • Голова Комітету економістів України Андрій Новак застерігав, що аналогічний сценарій загрожує і нашій країні. За його словами, рівень безробіття за підсумками пандемії в Україні може подвоїтися.
  • Багаті країни теж несуть економічні втрати через коронавірус. Видання Wall Street Journal писало, що у липні державний борг розвинених країн досяг 128% від світового ВВП. І це найвищий показник з 1946 року. Він пов'язаний з великими витратами на боротьбу з пандемією.
  • Разом з тим, пандемія COVID-19 ще не закінчилася. І нова хвиля коронавірусу може "вбити" малий та середній бізнес. За словами генерального директора Федерації роботодавців України Руслана Іллічова, збереження робочих місць повинне стати пріоритетом для уряду.