В коридорах облради розмістили на стійках 40 найбільших каменів, які важать від 400 до 800 з лишком грамів / фото Волинські новини

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс», ініціатором створення якого став нардеп від Луцька Ігор Палиця, видобуло тонну бурштину за перший місяць роботи.

Про це виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк повідомив у коментарі Інформаційному агентству «Волинські Новини».

«За місяць роботи ми видобули 1,080 т бурштину. На виставці представлені ексклюзивні екземпляри, виявлені під час розвідувальних робіт. Це каміння має різну фракцію, різного кольору: прозорого, молочного, жовтого і навіть багряно-червоного. До слова, найбільший камінь, який вдалося знайти, заважив 823,7 г», – повідомив він.

Відео дня
фото Волинські новини

Для порівняння зазначається, що державне підприємство «Укрбурштин» видобуває всього 124-140 кілограм на рік.

У Волинській обласній раді були виставлені ексклюзивні екземпляри бурштину, які вдалося видобути на Маневиччині. В коридорах розмістили на стійках 40 найбільших каменів, які важать від 400 до 800 з лишком грамів. На жаль, зазначив Анатолій Капустюк, не всі фото навіть вдалося розмістити – не вистачило стін, з 300 розмістили сотню.

фото Волинські новини

«Це - результат місячної роботи підприємства. Ми не могли показати все, що вдалося видобути, бо довелося б заставити всі коридори на всіх поверхах, тож відібрали 40 зразків, які відсьогодні і до п’ятниці зможе побачити кожен охочий. Ми спеціально замовили стійки з підсвіткою, щоб підкреслити всю красу каміння, бо саме по собі воно є непрозоре. До слова, днями в нас була перевірка з Гемцентру Міністерства фінансів (Державний гемологічний центр України проводить експертизу діамантів, дорогоцінного, напівдорогоцінного і декоративного каміння, проводить їх експертну оцінку – ред.). Фахівці були приємно вражені і відзначили високу якість нашого каменю», – пояснив Капустюк.

фото Волинські новини

До слова, очільник «Волиньприродресурсу» повідомив, що цього тижня запланований перший аукціон з продажу бурштину, який відбудеться 16 жовтня в сесійній залі обласної ради. Старт аукціону призначений на 13 годину, де мають реалізувати видобуту тонну бурштину. Наразі, зі слів Анатолія Капустюка вже надходять заявки від учасників і їх ще приймають. Аукціон планують провести у відкритому доступі з можливістю взяти участь дистанційно.

фото Волинські новини