Фото Метінвест

На Північному ГЗК Групи "Метінвест" запустили другий пусковий комплекс циклічно-потокової технології (ЦПТ). Це - один з наймасштабніших проектів у гірничодобувній галузі в історії незалежної України.

Як повідомили у прес-службі "Метінвесту", загальні інвестиції в будівництво комплексу склали близько 200 млн доларів.

Цей масштабний проект - розташований у Першотравневому кар'єрі комплекс стрічкових конвеєрів. Рудний тракт там ввели в експлуатацію ще у 2016 році, тепер же запускають скельний. Так, після дроблення гірська маса потрапляє на комплекс конвеєрів, де за 16 хвилин проходить шлях довжиною 2,3 км. На поверхні кар'єру руда і скеля перевантажуються на залізничний транспорт.

Відео дня

Читайте такожДля більш надійного енергопостачання: на Північному ГЗК реалізують новий проектТепер руду і скельну породу транспортуватимуть з 300-метрової глибини на поверхню кар'єру два тракту продуктивністю 40 млн тонн гірської маси на рік.

"Введення в експлуатацію нових комплексів дозволить підвищити продуктивність і знизити витрати, що поліпшить позиції "Метінвесту" на світових ринках залізорудної продукції", — заявив гендиректор групи Юрій Риженков.

Зазначається, що запуск комплексу ЦПТ зробить видобуток залізорудної сировини ефективнішим і допоможе знизити витрати на виробництво концентрату. Так, скорочується відстань перевезення порожньої породи й зменшується кількість перевантажувальних пунктів.

фото Метінвест

Крім того, цей проект ще й екологічний: конвеєри дозволяють швидше доставляти гірську породу з кар'єру, за рахунок чого знижується техногенне навантаження на довкілля.

"Впровадження нових технологій, що підвищують ефективність виробництва і знижують собівартість видобутку руди – це ключовий фактор конкурентоспроможності нашої продукції", - заявив гендиректор Північного гірничо-збагачувального комбінату Андрій Скачков.

Він зазначив, що після запуску ЦПТ в Першотравневому кар'єрі можна буде стабільно видобувати 23 млн тонн руди на рік. Крім того, завдяки новому комплексу покращаться умови й рівень безпеки праці гірників.

"За рахунок застосування сучасних аспіраційних технологій і скорочення часу роботи двигунів кар'єрних самоскидів знижуємо навантаження на довкілля", - підсумував Скачков.

фото Метінвест

Нагадаємо, в кінці літа новий тракт комплексу рудної циклічно-потокової технології вартістю близько 50 млн доларів запустили на Інгулецькому ГЗК.

Північний ГЗК - одне з найбільших гірничодобувних підприємств Європи з виробництва залізорудного концентрату (понад 13 млн тонн на рік) і окатишів (близько 8 млн тонн на рік).