Богдан Данилишин / фото ДС

На фоні реального зростання ВВП, що спостерігається за підсумками другого кварталу і першого півріччя 2021 року в порівнянні з відповідними періодами минулого року, в Україні існує проблема інвестиційного виснаження економіки. Ця проблема обтяжується зниженням платоспроможності українського бізнесу через скорочення попиту та пов’язаного з цим підвищенням рівня боргового тиску.

Про це пишуть Українські новини з посиланням на колонку голови Ради НБУ, академіка НАН України Богдана Данилишина на сайті "Деловая столица".

"За оцінками Європейського департаменту МВФ Україна серед країн Європи має найвищі потреби у докапіталізації для відновлення здорових пропорцій ведення бізнесу - понад 10% ВВП. Тоді як в середньому по країнах Європи цей показник оцінюється у 2-3% ВВП. (Під здоровими пропорціями МВФ розуміє параметри, коли збитки не перевищують 50% акціонерного капіталу, а відношення боргу до всього акціонерного капіталу не перевищує 7,5%), - зазначає експерт.

Відео дня

В найбільшій мірі від проблеми браку ліквідності страждає малий та середній бізнес. В Україні в рамках програм Уряду "5-7-9" та "пакетних гарантій" у 2020-2021 рр. малий та мікробізнес отримав близько 60 млрд. грн банківських кредитів, що складає трохи більше 1% ВВП, або лише 1/10 від потреби".

На думку Данилишина, "недокапіталізований корпоративний сектор є причиною скорочення інвестицій та неефективного розподілу ресурсів, а це гальмує економічне зростання. Надмірна заборгованість і недостатня капіталізація ослаблюють приватні інвестиції через зростання вартості запозичень. Постійна надмірна заборгованість призводить до зростання кількості непрацюючих кредитів, підвищує вразливість бізнесу до шоків, збільшує ризики неефективної ліквідації підприємств, якої не відбулося б за інших обставин".

За таких умов згортання антикризових програм зараз буде нести системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення. "Загроза розкручування спіралі масових банкрутств є надзвичайно високою і значно небезпечнішою за спіраль інфляції. Саме тому на часі впровадження масштабних державних програм рекапіталізації бізнесу", - пише Богдан Данилишин.

За його словами, "зараз вкрай важливо заходами фіскальної та монетарної політики сприяти доступності кредитного ресурсу, здійснювати інші заходи підтримки фінансової спроможності підприємств. Програми антикризової підтримки варто модифікувати для підвищення їх фокусу на нових інвестиційних проектах, на проектах, пов’язаних з локалізацією виробництва та імпортозаміщенням, на проектах, що створюють нові робочі місця в Україні, а не за кордоном, а також в "точках зростання", які в даний час опрацьовуються робочою групою під керівництвом Першого віце-Прем’єр міністра України Олексія Любченка. Підтримка попиту, а не обмеження попиту, наразі є ключовим завданням економічної політики на даному етапі розвитку", - підсумовує експерт.