Постанову, через яку зараз 'кошмарять' виробників зброї, ініціював 'Укроборонпром': документ

В Україні не вщухає скандал, пов’язаний із висновками Державної аудиторської служби, яка перевіряла провідних українських виробників зброї, і, за даними "Главком", ключове питання, яке постало в результаті цього аудиту: чи мають право на прибутки компанії, які озброюють та одягають українську армію? За даними видання, виробники були позбавлені прибутку чи то через помилку, чи то за свідомої ініціативи "Укроборонпрому". Зараз цю проблему має вирішити уряд, але він не поспішає, і це може призвести до паралічу "оборонки".

Як відомо, у березні минулого року довелося буквально "з коліс" вирішувати питання матеріального забезпечення Збройних сил задля відсічі агресії. Тому 20 березня 2022 року Кабмін видав постанову №335, якою надав право державним та приватним компаніям імпортувати боєприпаси та озброєння.

"У відносно спокійні часи процес купівлі товарів і послуг для потреб оборони регламентувався постановою №309 від 17 березня 2021 року... Після прийняття 335-ї вона автоматично припинила свою дію. Власне, при цьому й утворився нормативний пробіл, який намагаються "виправити" досі", - нагадує видання.

Відео дня

Так, якщо постанова №309 чітко передбачала, що у ціну товарів, робіт і послуг оборонного призначення входить прибуток, то з постанови №335 визначення прибутку випарувалося.

Але Держаудитслужба зафіксувала, що постачальники МО продовжували отримувати прибуток. Відповідно, якщо рахувати весь цей прибуток як незаконний, він автоматично переходить до категорії державних збитків, які в якийсь спосіб треба державі повернути. Сума збитків оцінюється в близько 2,5 млрд грн. Постачальники армії робити цього не хочуть, звинувачують Держаудитслужбу буквально у роботі на ворога.

У липні 2023 року уряд скасував постанову №335 і ухвалив нову – №736 зі згадкою про прибуток. Але діяти вона почала лише з липня, а рік та чотири місяці до того діяла попередня постанова, згідно з якою постачальники, за вердиктом аудиторів, фактично порушували закон.

"Главком" з’ясував, що помилка, за якої зникла згадка про прибуток, не могла бути випадковістю, адже відповідну постанову запропонував державний концерн "Укроборонпром" та його тодішній очільник Юрій Гусєв, а Мінекономіки та Міноборони її погодили.

Постанову, через яку зараз 'кошмарять' виробників зброї, ініціював 'Укроборонпром': документ

"Кабмін вже місяць "проробляє" це питання. Кінцевий термін, до якого всі міністерства мають надати свої пропозиції, спливає 4 листопада. Ніхто не поспішає, аби знову не спливли несподівані "помилки"?", - йдеться у публікації.