Суддя вирішив перенести засідання на 24 листопада / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Київський апеляційний суд продовжив розглядати скаргу від ще однієї компанії-акціонера АТ "Мотор Січ" щодо арешту акцій підприємства. Однак, розгляд перенесли через неявку прокурора.

Про це РБК-Україна повідомив адвокат Олександр Максименко, який представляє інтереси компанії-акціонера АТ "Мотор Січ", за результатами судового засідання Київського апеляційного суду, 28 жовтня.

Читайте такожУ DCH Ярославського не бачать підстав для претензій держави до інвесторів "Мотор Січі"

Відео дня

У зв'язку з неявкою прокурора суддя вирішив перенести засідання на 24 листопада на 16:30. Неявка прокурора обґрунтовувалася збільшенням росту хворих COVID-19.

"Офіційного локдауну в країні немає, всі державні органи (включаючи суди та ОДТ) працюють, відповідно вагомою причиною для неявки прокурора в судове засідання немає. Однак суд все одно переносить судове засідання. Подібну поведінку ОДТ цілком можна розцінювати як саботування судового процесу через відсутність контраргументів проти скасування арешту акцій підприємства і навмисне затягування процесу. А поки ОДТ саботує розгляд апеляції, АТ "Мотор Січ" продовжує зазнавати збитків і не може повернутися до нормального функціонування", - заявив адвокат.

На думку адвоката, справа, в рамках якої було накладено 4 арешти на одне і те ж майно компанії, є політичною і використовується виключно з метою реалізації певних недружніх дій держави до інвесторів підприємства.

"Справа" Мотор Січі" - приклад рейдерства на державному рівні. Фактично, сама держава запрошує інвесторів, інвестори купують акції підприємства за великі гроші, і відразу ж після цього на акції накладається арешт. Як наслідок, вже три роки власник не може реалізувати своє Корпоративне право і будь-яким чином впливати на діяльність підприємства", - резюмує адвокат Максименко.

Нагадаємо, раніше через неявку до суду слідчого і прокурора, суддя вирішив перенести засідання у справі про арешти акції АТ" Мотор Січі" на 4 і 10 листопада. Адвокати переконані, що це явне ігнорування правоохоронцями судового засідання з метою його цілеспрямованого затягування.

Разом з тим, за словами адвоката Олександра Максименка, якщо арешт на акції компанії не буде скасований, не можна виключати появу нових клопотань і від інших компаній-акціонерів.

"Суди триватимуть доти, доки кожен акціонер не скористається правом щодо захисту своїх корпоративних прав. Для чого владі створювати ситуацію, коли суди буквально накриє хвилею позовів у справі "Мотор Січ", якщо можна раз і назавжди розв'язати проблему скасуванням незаконно накладених арештів у справі, в якій за три роки так і не з'явилося ні обвинуваченого, ні слідчих дій", - заявив адвокат.

На думку юристів, держава тисне на власників акцій, а сам арешт суперечить чинному законодавству, матеріалам справи та здоровому глузду.

Крім того, арешти та заборони щодо акцій погіршують фінансове становище АТ "Мотор Січ": прибуток компанії скоротився в рази, гнітючий фінансовий стан компанії і її невизначене майбутнє стали причиною відходу з підприємства близько 8 тисяч співробітників.

4 вересня китайські інвестори з компанії Skyrizon направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна з вимогою відшкодувати збиток в $3,5 млрд.

28 жовтня Skyrizon і DCH втретє звернулися в АМКУ за дозволом на концентрацію акцій "Мотор Січі".