Річниця флоту морських дронів – United24 та 'ІнтерХім'

Створення першого у світі флоту морських дронів почалося у листопаді 2022 року. За рік активності українські морські безпілотники уразили 7 кораблів агресора та інші військові цілі. 

Вітчизняний флот надводних дронів змінив перебіг подій в акваторії Чорного моря: російські військові судна покинули центральну та західну частини моря, а значна їх частина пошкоджена унаслідок ударів українських морських безпілотників.

Річниця флоту морських дронів – United24 та 'ІнтерХім'

Створення новітньої флотилії було ініційоване у листопаді 2022 року президентом України Володимиром Зеленським, який запустив через платформу United24 збір на безекіпажні ударні катери.

Призначенням морських дронів був захист акваторії українських морів і мирних міст від російських крилатих ракет, що запускають із кораблів, та розблокування зернового коридору для цивільних торгових суден, а також виконання секретних місій.

Одним із перших українських бізнесів, долучених до збору зі значним внеском, була одеська фармацевтична компанія "ІнтерХім" – постійний партнер платформи United24. Вітчизняний виробник ліків спрямував 5 млн грн на створення флоту морських дронів.

Спершу компанія переказала на ініціативу 3 млн грн, а згодом на честь 30-річного ювілею виробництва відбувся додатковий збір серед працівників, їхніх родин, а також колег та партнерів "ІнтерХім". Разом спільнота зібрала суму в 118 тисяч гривень, яку фармвиробник округлив до 2 млн грн, які також спрямували на розширення флоту надводних безпілотників.

Долучення до морської ініціативи United24 стало продовженням благодійного проєкту "ІнтерХім" з підтримки військових та мешканців деокупованих територій Півдня. Напередодні збору компанія спрямувала понад 3,5 тонни води, очищеної на передовому обладнанні заводу, у щойно звільнений Херсон.

У деокуповане місто виробник також передав партію ліків, речі першої потреби, одяг та мобільну станцію зв'язку Starlink для мешканців міста, які майже 9 місяців не мали можливості безперешкодно зв’язатися з близькими, й таким чином отримали безлімітний та безплатний супутниковий зв’язок.

Подробицями про допомогу Херсонщині поділився генеральний директор "ІнтерХім" Анатолій Редер:

"Окрім гуманітарної допомоги, силами компанії ми спрямували 5,5 млн грн на придбання 15 спеціальних військових човнів та моторів для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на Херсонському напрямку. За прикрих обставин, пов'язаних з пошкодженням російськими військами Каховської ГЕС, вони також використовувалися для допомоги цивільному населенню й евакуації. 

Також для військових Херсонського напрямку ми придбали багі та інші автомобілі, зокрема евакуаційні. Підтримуємо захисників Херсонщини ліками, а для мешканців самого Херсону профінансували встановлення першого в місті мобільного укриття SafePlace.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення "ІнтерХім" спрямував на підтримку ЗСУ та постраждалих від війни понад 200 млн грн, зокрема 10 млн через платформу United24".