Будинок Шпрехера (він же - «Будинок книги») на площі Міцкевича у Львові / фото golos.ua

Журналістське розслідування видання "Цензор.НЕТ" показало, що за наказом голови Державної служби геології і надр (Держгеонадр) Романа Опімаха історичний Будинок Книги (він же будинок Шпрехера) у Львові готується до продажу. Для реалізації цієї корупційної схеми доводиться до банкрутства держпідприємство ДП "Західукргеологія" НАК "Надра України".

Видання повідомляє, що глава Держгеонадр Опімах 16 березня підписав наказ, яким надав спецдозвіл приватній фірмі на видобуток газу в Тинівському родовищі терміном на 20 років. Таким чином у держави забрали один із найперспективніших українських природних ресурсів, а державне ДП "Західукргеологія" НАК "Надра України" позбулося головної виробничої площадки.

Відео дня

Доводячи до банкрутства стратегічно важливе підприємство, 21 квітня Опімах підписав наказ про оцінку майна ДП "Західукргеологія" з метою подальшого продажу. У числі майна, яке буде розпродано, названий історичний будинок Шпрехера (Будинок Книги) у Львові, відомий як візитка міста і знаходиться в числі охоронюваних пам'яток ЮНЕСКО."З огляду на поспішність, ймовірно, продаж спланований в інтересах дуже впливових людей" – припускає "Цензор.НЕТ".

Журналісти також розкривають деталі корупційної операції: в умовах карантину і падіння ринку нерухомості пам'ятник культури продадуть не більше ніж за 2 млн. доларів, тоді як ринкова вартість будівлі становить не менше 10 млн. доларів. При цьому оцінювача майна ДП "Західукргеологія" Опімах призначив без конкурсу, і 30 тисяч гривень за оцінку Будинку книги у Львові чомусь отримає компанія з Харкова.

У розслідуванні Цензор.НЕТ підкреслюється, що якщо прем'єр-міністр Шмигаль і новий Міністр екології та природних ресурсів Роман Абрамовський не відреагують на черговий корупційний скандал навколо голови Держгеонадр Опімаха, вони, по суті, підтвердять, що контроль над надрами України остаточно переданий олігархам, і вся політична відповідальність за дії чиновника буде лежати на них.