Ілюстрація REUTERS

Директор аналітичного центру економіко-правових досліджень і прогнозування Федерації роботодавців України Олександр Панченко вважає, що введення тимчасової заборони на експорт металобрухту з України дозволить державі захистити український гірничо-металургійний комплекс.

Про це він сказав в коментарі бізнес-порталу UAprom.

"Український металобрухт є стратегічно важливим і обмеженим ресурсом для наших металургів. Але за останні кілька місяців його експорт зростає в геометричній прогресії, досягнувши в липні 2021 року історичного рекорду в 103 тис. тонн. Вже сьогодні метзаводи відчувають серйозний дефіцит брухту, який може викликати колапс в металургії нашої країни", - сказав він.

Відео дня

При цьому, за словами Панченко, сировинний експорт України - це системна проблема.

"Паралельно з експортом металобрухту буде відбуватися відбувається відтік кваліфікованих кадрів з вітчизняної промисловості. Говорячи про металургію і суміжних галузях, мова йде про 5 млн українців. Всі ці підприємства входять до Федерації роботодавців України", - підкреслив експерт

Панченко також нагадав, що більшість країн у світі намагаються захистити себе від вивозу стратегічних ресурсів, особливо на тлі ініціатив по декарбонізації промисловості.

"Металобрухт - критична сировина для декарбонізації української промисловості. Зараз спостерігається загальносвітова тенденція щодо переходу на електрометалургійну технологію, яка є більш екологічно чистою. А для неї основним ресурсом є металобрухт", - сказав він.

Експерт також нагадав, що Україна, починаючи з 2016 року, намагалася стабілізувати ситуацію із забезпеченням ломом металургів шляхом підвищення експортного мита в розмірі 58 євро за тонну.

"Спроби тарифного регулювання металургійної галузі - це не настільки ефективний підхід, як тимчасова заборона на експорт металобрухту, яка захистить українську металургію", - резюмував він.