фото Мінінфраструктури

Розширення міжнародної "зернової угоди" для експорту металургійної продукції допоможе Україні збільшити надходження валюти до бюджету, приборкати інфляцію і стримати зростання курсу долара. Про це заявив економіст, екс-заступник міністра промислової політики Сергій Грищенко. 

"Питання про відкриття портів для перевезення продукції українських гірників і металургів актуальне як ніколи - і з точки зору збільшення обсягу виробництва, і зростання платежів до бюджету, для стабілізації курсу гривні та придушення інфляції", - упевнений він.  

Грищенко нагадав: протягом останніх приблизно 25 років через нерозвиненість внутрішнього ринку металопродукції домінуючим напрямком збуту став зовнішній ринок. У 2021 році, як і в попередні роки, було експортовано понад 80% українського металу. 

Відео дня

"Але за 7 місяців 2022 року виробництво сталі в Україні склало 4,82 млн тонн - лише 38% від рівня 7 міс. 2021 року. І це на тлі того, що на провідних світових ринках металопродукції - ЄС і США - відбулося безпрецедентне скасування всіх антидемпінгових санкцій і обмежень на продукцію українських металургів. Здавалося б - грузи, грузи та ще раз грузи!!! Але почали діяти логістичні фактори, в першу чергу блокада українських портів, через які відвантажувалася левова частка української залізорудної і сталевої продукції на світові ринки. Навіть збільшений обсяг перевезень залізничним і автомобільним транспортом - в першу чергу в країни ЄС - не компенсує втрати від закриття морських перевезень", - констатував він. 

Також Грищенко повідомив, що раніше металургійні асоціації направили президенту Володимиру Зеленському пропозиції в рамках комплексу заходів з підтримки галузі. 

Раніше глава Федерації металургів України Сергій Біленький заявив, що відновлення експорту металопродукції через морські порти дасть Україні понад 600 мільйонів валютних надходжень щомісяця. Своєю чергою в Українському союзі промисловців і підприємців відзначили, що потужне джерело валюти від експорту металу допоможе знизити курс долара, і утримувати його надалі в рамках регульованого коридору.