false

Сьогодні, 13 жовтня, в Харкові на базі "Екополісу ХТЗ" відбулося відкриття виробничого майданчика, де група DCH Олександра Ярославського планує організувати виробництво трамваїв.

Сюди бізнесмен планує інвестувати 5,5 млн євро, передають Українські Новини.

Серійне виробництво обіцяють налагодити через 1,5-2 роки, а продукцію поставляти по всій Україні, де знос парку трамвайних вагонів понад 90%. Як повідомляли ЗМІ, спочатку це була ідея міської влади Харкова, яку в DCH порахували інвестиційно привабливою.

Відео дня

Випускати трамваї планують у зв'язці з іншими харківськими промисловими підприємствами. У DCH заявляють про намір створити потужний профільний машинобудівний конгломерат, оскільки це відповідає планам міста з відродження місцевої промисловості.

Раніше Олександр Ярославський публічно підтвердив інтерес до "Електроважмашу" і направив лист Президенту України Володимиру Зеленському і прем'єр-міністру Денису Шмигалю, в якому висловив стурбованість долею підприємства і закликав вжити заходів для його порятунку. А двигуни цього заводу передбачалося використовувати при складанні трамваїв.

Бізнесмен підтвердив журналістам, що звертався до керівництва країни, бачачи, що при такому ході подій "закінчиться все крахом".

"Сьогодні завод стоїть: 4 тис. людей практично без роботи, 3-місячна заборгованість по заробітній платі. Я попереджав, що так воно і буде, і так воно і стало. У мене серце кров'ю обливається: адже є ж можливість ті ж електродвигуни поставити на наші трамваї. А що таке завод, ви ж знаєте: люди розбіглися і заводу немає! Від "Серпа і молота" залишився рівний майданчик із землі. Заводу немає, а завод був потужніший ніж "Електроважмаш"... Хотілося б щоб уряд займався промисловістю не на словах, і щоб від цього був результат. А результати по "Електроважмашу" поки дуже плачевні", - сказав Ярославський.

Перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов розповів, що вчора побував на "Електроважмаші": "знаючи, що тут сьогодні буде презентація, до мене звернулися з пропозицією, розглянути можливість співпраці. І попросити власників підприємства ("Електроважмаш" належить державі і перебуває у віданні Фонду державного майна України) про те, щоб вони теж брали участь у трамвайному проекті".

На запитання журналістів про Харківський авіазавод, з приводу якого Олександр Ярославський теж звертався до влади, бізнесмен повідомив, що зробив пропозицію уряду про залучення інвестицій у розмірі 1 млрд доларів на це підприємство.

"Я вже зробив пропозицію уряду про те, що я готовий зайнятися Харківським авіаційним заводом. І я підраховував, що з останнього приїзду прем'єр-міністра з усіма своїми замами, цей завод тільки додатково накопичив боргів як загальних, так і по зарплаті. Ситуація не зрушила ні на сантиметр з місця. Заявами завод не відновиш, потрібно займатися конкретними справами. Пропозиція в уряду є, відповіді немає", - сказав він.