Зеленський назвав умову винесення закону про олігархів на референдум / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що питання про статус олігархів буде винесено на всеукраїнський референдум, якщо у Верховній Раді депутати будуть не голосувати, "збивати", міняти або відкладати прийняття цього Закону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Екологія" в Києві.

Читайте такожУ Мін'юсті повідомили, скільки років діятиме закон про олігархів

Відео дня

"Це важливе фундаментальне питання для України та для всього світу. Я не хочу, щоб у нас були олігархи. Це проблема не тільки в управлінні економікою або впливі на політику України, це велике політичне забруднення іміджу України за межами нашої країни", - заявив глава держави.

Зеленський також запевнив, що за його каденцію в країні мають позбутися всіх олігархів. "Я давав слово і я йду до цього. Якщо я буду відчувати, що у мене протистояння не тільки з великим бізнесом, і якщо я буду бачити вплив цих людей на парламент України з приводу неголосування, збивання, зміни або відстрочки цього законопроекту, то мені потрібна буде тоді підтримка. А якщо у мене не буде підтримки парламенту, у мене залишається найголовніша підтримка - це суспільство. І саме тоді я винесу питання про олігархів на референдум. Але я відверто вважаю, що це не питання референдуму", - підкреслив глава держави.

Президент зазначив, що на референдум мають бути винесені фундаментальні питання. "Я не хотів би, щоб питання закону про олігархів було для людей фундаментальним. Я вважаю, що ми більш-менш можемо пройти парламент, і всі депутати-мажоритарники повинні підтримати цей закон. Ті партії, які сьогодні говорять про опозицію до влади, я впевнений в цьому питанні, не можуть бути в опозиції до влади, прикриваючись тим, що це якийсь не такий закон", - підкреслив Зеленський.

Боротьба з олігархами

2 червня 2021 року Зеленський подав у Верховну Раду як невідкладний законопроект "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Проект закону визначає коло осіб, які підпадають під визначення олігарха, і встановлює правила їх прозорих взаємин з представниками влади.

4 червня президент доручив відповідним державним органам у двотижневий термін підготувати додаткові законопроекти про деолігархізацію.