В ОП зазначили, що законопроект стане першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради як невідкладний законопроект, покликаний ліквідувати олігархічну систему в Україні.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, йдеться про проект закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№ 5599).

"Цей документ містить визначення так званих олігархів - осіб, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни, а також контролюють основні сегменти медійного простору", - йдеться в повідомленні.

В Офісі президента зазначають, що законопроект не порушує основоположних прав людей, які підпадають під визначення олігарха, а лише визначає коло цих осіб і встановлює правила їхніх прозорих взаємовідносин з представниками влади. Він, зокрема, регламентуватиме зустрічі та інші взаємовідносини представників органів влади з особами, які володіють значними активами.

Повідомляється, що документ має обмежений термін дії - 10 років. Він має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні.

В Офісі президента вважають, що "ініціювавши цей законопроект, Володимир Зеленський демонструє політичну волю до кардинальних змін у суспільно-політичному устрої України".

"Як свідчить досвід інших успішних країн, усунення монопольного становища низки обраних осіб дасть поштовх розвитку середнього класу та пришвидшить розвиток економіки", - наголосили в ОП.

Читайте такожЗеленський проти чортової дюжини олігархів: гра в імітацію чи початок смертельної битви

Зазначимо, що на даний час текст законопроекту на сайті Верховної Ради відсутній.

Оновлено. Утім, видання LB.ua опублікувало текст документа. У преамбулі законопроекту вказано, що його метою є подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу.

"Цей Закон визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), зміст та порядок застосування заходів впливу до цих осіб. Метою цього Закону є подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, забезпечення національної безпеки України у економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету та уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності Українському народові", - сказано в преамбулі законопроекту.

Кого віднесуть до олігархів і як боротимуться з ними

Народний депутат Павло Фролов у своєму Telegram-каналі оприлюднив деталі поданого законопроекту про олігархів.

За його словами, документ містить 4 критерії, відповідність трьом із яких стане підставою для віднесення особи до олігархів:

  1. активи від 2,3 млрд грн;
  2. суттєвий вплив на ЗМІ;
  3. монопольне становище на товарному ринку держави або суб’єкт природних монополій;
  4. участь у політиці.

Рішення про внесення особи до Реєстру олігархів ухвалюватиме РНБО за поданням члена РНБО, уряду або Антимонопольного комітету.

"Нейтралізація" олігархів, зазначає Фролов, відбуватиметься шляхом:

  • запуску провадження Антимонопольним комітетом про недотримання законодавства про захист конкуренції;
  • негайного звільнення усіх осіб, які мають значний вплив на реалізацію функцій держави (керівники та заступників ЦОВВ, держслужбовці категорії А, керівництво правоохоронних органів, судді, керівництво регіонів) за неподання до РНБО інформації про зміст будь-якої зустрічі чи розмови (в т.ч. телефоном) із олігархами або їхніми представниками;
  • заборони фінансувати політичні партії та брати участь у великій приватизації;
  • обов’язкового Е-декларування таких осіб.

Законопроект про олігархів

15 квітня Зеленський запропонував розробити законопроект про статус олігарха в Україні. Глава держави заявив, що більше не можна допускати впливу олігархів на політику, економіку, закони та Верховну Раду України.

"Я запропонував Раді національної безпеки й оборони та Офісу президента разом з Антимонопольним комітетом розробити новий фундаментальний законопроект про статус олігарха в нашій країні, – такого в Україні не було. Вважаю, що це один із пріоритетів: що буде з такими людьми, які будуть впроваджуватися санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів, тому що ми підтримуємо великий бізнес і будь-який бізнес в Україні", - сказав Зеленський.

11 травня секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що 13 осіб підпадають під дію майбутнього закону про статус олігарха в Україні.

20 травня президент Володимир Зеленський заявив, що законопроект про статус олігарха в Україні майже готовий. Зеленський запевнив, що представники великого бізнесу будуть позбавлені впливу на мас-медіа, політику та інших чиновників.