Малюська запевнив, що закон про олігархів діятиме тимчасово / фото УНІАН

Міністр юстиції України Денис Малюська наголошує, що закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", після свого ухвалення у Верховній Раді буде розрахований на 10 років.

Про це глава Мін’юсту сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Зокрема, Малюська заявив, що законопроект про статус олігархів "не буде діяти більше 10 років", оскільки передбачає дію тимчасового механізму.

Відео дня

"Ідея полягає у чому? Протягом десяти років ті олігархи, які зрослися з владою, які купили все навколо, усе що можна було купити, які впливають на рішення ключових органів державної влади, - будуть відділені від політики. Якщо вони цього не зроблять добровільно – будуть наслідки, наслідки настільки несприятливі, що рано чи пізно вони захочуть це зробити це добровільно", - наголосив Малюська.

Читайте такожПитання про статус олігархів винесуть на референдум – Зеленський (відео)

Закон про олігархів

2 червня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№ 5599).

Законопроект визначає коло осіб, які підпадають під визначення олігарха, і встановлює правила їхніх прозорих взаємовідносин з представниками влади. Передбачено створення реєстру олігархів.

Згідно з документом, визначатиме, хто в Україні є олігархом, Рада національної безпеки і оборони.

Як передбачається, закон має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні.