Зеленський розповів про роботу програми по доступній іпотеці \ фото ua.depositphotos.com

Президент Володимир Зеленський під час прес-конференції заявив, що бореться за те, щоб програма «Доступна іпотека 7%» працювала «не лише на словах».

«Зараз я борюся з тим, щоб не лише на словах працювала програма, яку я пообіцяв громадянам України, - це іпотека під 7%. До речі, нещодавно нарешті проголосували у Верховній Раді, я їм вдячний, усім депутатам, які проголосували на підтримку ще одного законопроекту, і тепер буде наповнення грошима цієї програми, і люди братимуть іпотеку під 7%», - сказав президент.

Відповідаючи на запитання журналіста з приводу незалежності Національного банку і зміни керівництва, Зеленський наголосив, що він підтримує незалежність НБУ.

Відео дня

Читайте такожМінфін створив компанію для доступної іпотеки

«Щодо звільнення голови Нацбанку - ви знаєте, з чим я боровся, щоб були зменшені відсотки по кредитах - це дуже непросто для нашого населення. Що я отримав. На сьогодні я, як президент, я це гарантував, і я це отримав - замість 20-25%, які були до цього часу, до нового голови Нацбанку, - я не хочу говорити, що це його перемога, це всього Національного банку перемога - тим не менше, програма «5-7-9%» з'явилася», - сказав очільник держави.

З приводу лояльності голови Нацбанку Зеленський сказав, що раніше не знав Кирила Шевченка.

«Я запросив на зустріч усіх представників комерційних, державних банків України і наших міжнародних партнерів, вони назвали три кандидатури і сказали, що будь-який з них буде незалежним керівником. Це щодо лояльності», - зазначив президент.

Доступна іпотека в Україні

27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову

про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних по іпотечних кредитах, наданих позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

У лютому 2020 року уряд України оголосив старт програми

«Доступні кредити 5-7-9%», оцінюючи її потенціал у 2020 році в 50 тисяч кредитів.

1 липня 2020 року голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

16 липня 2020 року Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.