Москва. Росія витратить на підтримку співвітчизників у 2012-2014 роках близько 46 млн. дол.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це повідомив віце-прем`єр-міністр Росії Олександр ЖУКОВ у Держдумі РФ під час засідання комісії з координації і взаємодії із співвітчизниками.

Він відзначив, що практична підтримка співвітчизників здійснюється на основі затверджуваних урядом трьох літніх програм.

Відео дня

О.ЖУКОВ відзначив, що цього року закінчується дія програми, яка була затверджена на 2009-2011 роки.

За його словами, за цей час РФ виділила понад 1 млрд. рублів. (близько 33 млн. дол.) на підтримку співвітчизників.

«Зараз за дорученням уряду завершується міжвідомче узгодження нової програми на 2012-2014 роки. Ця програма підготовлена міжвідомчою робочою групою, її проект буде внесено в уряд не пізніше 1 жовтня цього року. За оцінками, витрати приблизно можуть становити у 2012 році – 430 млн. рублів., у 2013 році – 456 млн. рублів., у 2014 році – 481 млн. рублів. Такі пропозиції у бюджетному плануванні», - сказав О.ЖУКОВ.

За його словами, близько 30 млн. осіб у світі пов`язані історичним корінням з Росією.

О.ЖУКОВ підкреслив, що завдання уряду РФ добитися того, щоб всі російські співвітчизники стали рівноправними громадянами у країнах проживання і користувалися усіма правами, свободами відповідно до загально світових стандартів. Також РФ добиватиметься, щоб ця категорія громадян могла зберігати свою етнокультурну самобутність, підтримуючи духовний зв`язок з Росією.

Він переконаний, що мають бути створені умови, за яких усі охочі громадяни даної категорії могли повернутися на Батьківщину.

О.ЖУКОВ підкреслив, що одним із завдань РФ є підтримка російської мови за кордоном.

«Я думаю, всі чудово розуміють, що російська мова – це основа, яка нас пов`язує із співвітчизниками», - сказав О.ЖУКОВ.

Як повідомляв УНІАН, 24 березня директор 2-го департаменту СНД МЗС Росії Віктор СОРОКІН повідомив, що Росія на підтримку співвітчизників в Україні виділила в 2010 році понад 1,2 млн. дол.