Ілюстрація REUTERS

У Росії з 5 травня набула чинності постанова уряду про обов'язки власників месенджерів ідентифікувати користувачів за номером телефону.

Читайте такожУ Росії може з'єднання явитися мобільний оператор для військових

Відповідну постанову прем'єр Дмитро Медведєв підписав 27 жовтня минулого року, опублікована вона була 6 листопада. У тексті документа сказано, що постанова набирає чинності через 180 днів з моменту опублікування, пише РБК.

Відео дня

Згідно з постановою ідентифікація користувача проходитиме таким чином: месенджери будуть запитувати інформацію про користувача у стільникового оператора, той зобов'язаний буде надати запитувані дані протягом 20 хвилин. У разі якщо оператор не надасть інформацію про користувача або у базі даних не виявиться відповідних відомостей, ідентифікація не вважатиметься пройденою.

Стільниковий оператор зі свого боку, згідно з постановою уряду, зобов'язаний вносити в свої бази даних, як відомості про те, яким додатком користується абонент, так і унікальний код ідентифікації.

Голова Роскомнагляду Олександр Жаров пояснював, що нові правила ідентифікації користувачів месенджерів допоможуть «створенню безпечного комунікаційного середовища». Він підкреслював, що користувачі можуть використовувати під час спілкування в месенджерах не свої номери телефонів, а анонімність ускладнює роботу правоохоронців.