Ілюстрація REUTERS

Зв'язок нового покоління 5G багато в чому швидший та безпечніший за 4G. Однак нове дослідження демонструє, що він також має вразливі місця, які можуть піддати ризику користувачів смартфонів.

Читайте такожКитай почав роботи зі створення мереж 6G

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Дослідники у галузі безпеки Університету Пердью та Університету Айови виявили близько десятка вразливостей, які, за словами дослідників, можуть використовуватися для відстеження місця розташування жертви в режимі реального часу, підробки аварійних сповіщень, що можуть викликати паніку, або потайного відключення від мережі смартфона, підключеного до 5G. Крім того, дослідники зазначають, що деякі з нових атак також можуть бути використані й в існуючих мережах 4G", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загалом вдалося виявити 11 вразливостей у зв'язку 5G. Створивши шкідливу базову станцію, зловмисник може виконати кілька атак проти підключеного цільового смартфона. Ці атаки можуть мати як шпигунський характер, так і шкідливий.

"Наприклад, одна з атак дозволяє отримувати як старі, так і нові тимчасові мережеві ідентифікатори пристрою жертви, що надалі можна використовувати для відстеження місця розташування смартфона або навіть перехопити пейджінговий канал для трансляції підробних оповіщень про надзвичайні ситуації. Це, у свою чергу, може призвести до "штучного хаосу". Інша атака може бути використана для створення умови "тривалого" відмовлення в обслуговуванні телефону цільового об'єкта мережею. У деяких випадках уразливості можуть бути використані для зниження стільникового зв'язку до менш безпечного стандарту. Це дозволяє правоохоронним органам і хакерам завдавати атаки проти своїх цілей з використанням спеціального обладнання", - підкреслює видання.

Всі виявлені атаки можуть бути реалізовані будь-якою особою з практичними знаннями у сфері роботи мереж 4G і 5G та недорогим обладнанням.

Дослідники не мають наміру публікувати детальну інформацію про дані уразливості. Вони вже передали всі необхідні відомості організації GSM Association (GSMA). Це торгова організація, яка представляє інтереси операторів мобільного зв'язку по всьому світу. Близько 800 операторів мобільного зв'язку є повними членами GSMA, і понад 300 компаній є асоційованими членами.

При цьому в самій організації GSM Association заявили, що виявлені уразливості були оцінені як "нікчемні або незначні в практичній сфері". Організація також не уточнила, чи будуть усунуті уразливості в майбутньому.