Ілюстрація REUTERS

В Україну в першому півріччі 2019 року в режимі імпорту було завезено 304,6 тис. легкових автомобілів, що в 3,4 раза більше показника за відповідний період минулого року.

Читайте такожВ Україні зросли продажі вживаних авто: топ-3 найпопулярніших марок

Як повідомляє "Укравтопром", за перші 6 місяців поточного року було ввезено 38,1 тис. штук нових машин і 266,5 тисяч авто з пробігом.

Відео дня

Загальна митна вартість цих автомобілів становила $1,69 млрд, що на 71% більше, ніж за перше півріччя 2018 року.

"Така диспропорція пояснюється збільшенням в імпорті частки старих автомобілів з 59% у першому півріччі минулого року до 87% у нинішньому", – йдеться в повідомленні.

За даними "Укравтопрому", найбільше автомобілів з пробігом в першому півріччі імпортувалося з Німеччини – 65,5 тисяч. На другому місці Литва, з якої до України ввезли і розмитнили 52,5 тис. вживаних машин. На третьому місці Польща – 50,8 тис. шт.

Водночас, у постачанні нових легкових автомобілів домінує Японія, звідки за перші шість місяців 2019 року ввезли 8,5 тис. машин. Далі йдуть Румунія та Китай, звідки в країну прибуло 4,7 тис. та 4,2 тис. нових машин відповідно.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект про відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України. Проект закону зареєстрований президентом Володимиром Зеленським.

Як повідомляв УНІАН, до набрання чинності нових штрафних санкцій з 23 лютого в Україні діяв загальний режим розмитнення автомобілів на єврономерах за повною ставкою акцизного податку, і вже з 24 травня передбачалося, що автомобілісти будуть платити штрафи, мета яких - припинення використання даних автомобілів на території України, однак парламент відтермінував їх введення до 22 серпня.