Ілюстрація REUTERS

Не так давно Україну називали країною седанів. На відміну від Європи, де більше поважали практичні міські хетчбеки. Тепер ситуація змінилася докорінно.

Читайте такожУкраїнці почали більше купувати нові авто: ТОП-5 лідерів продажів

Про це повідомляє портал "Auto24".

Відео дня

"Сьогодні в це важко повірити, але ще у 2001 році в Україні на ринку нових автомобілів переважну більшість складали легкові пасажирські авто (седани, хетчбеки, універсали). Їх було 91%! А популярних нині кросоверів і позашляховиків (SUV) було всього 8%. Частку, що залишилася – 1% утримували мінівени (MPV)", - йдеться у повідомленні.

З того часу частка нових класичних легкових автомобілів в загальних обсягах продажів у нас в країні поступово, але впевнено падала. А частка SUV неухильно росла. Переломний момент настав у 2017 році. Тоді частка SUV на вітчизняному ринку вперше перевалила за половину – 53%, а класичних легкових авто впала до 44%.

фото 24tv.ua

За підсумками продажів 10 місяців 2019 року кросоверам належить вже 65% українського ринку, а класичним легковим авто – всього 32%. А в деяких областях продажі кросоверів і позашляховиків досягають 77% ринку!

Дуже показові та приклади з виходом в останні роки нових моделей легкових авто. Ще якихось 10 років такі бестселери одразу ж "рвали" ринок, а зараз їх дебют проходить тихо і спокійно.

Цікаво, що мінівени (MPV), як і 18 років тому, так і зараз утримують 1% своїх відданих покупців. Хоча, у 2010 і 2011 роках MPV займали в нашій країні рекордні 5% ринку.

Цікаво, що за зростанням продажів SUV Україна випередила навіть європейські країни, де цей сегмент автомобілів займає сьогодні приблизно таку ж частку, як у нас у 2017-му. І, до речі, SUV – це чи не єдиний клас автомобілів, продажі якого ще ростуть у світі. Саме тому автомобільні виробники намагаються максимально розширити пропозицію SUV. Сьогодні сюди входять і маленькі міські кросовери А і В класів, і класичні великі позашляховики класів E і F. Розширилася лінійка SUV і в Україні.

фото 24tv.ua

Найбільш популярний сьогодні в Україні клас SUV – це компактні кросовери та позашляховики С-класу. Так, за підсумками продажів за 10 місяців 2019 року SUV С-класу займали на українському ринку SUV більша частина - 58%. На другому місці за популярністю - SUV D-класу - понад 14% ринку. За ними йдуть В SUV – 13%, Е SUV – 12% і F SUV - 2%.

При цьому найбільше зростання продажів у порівнянні з 2018-м демонструють великі позашляховики Е SUV. Їх продаж збільшився майже на 37%.

Якщо розглянути цінові переваги наших автомобілістів найпопулярніші SUV в середній ціновій категорії. За підсумками продажів за 10 місяців 2019 року, їх - майже 70%. Преміальних SUV - 17% і бюджетних SUV Low Cost - 13%.

При цьому, в порівнянні з 2018 роком, найбільше зростання продажів показує саме бюджетний сегмент SUV Low Cost - плюс 37%.

Якщо говорити про лідерів продажів в кожному із сегментів SUV, то це - добре відомі всім моделі. Хоча, в Україні, на відміну від європейських країн, практично не представлені найменші SUV А-класу. Це фактично міські кросовери зі збільшеним дорожнім просвітом.

фото 24tv.ua