Ілюстрація REUTERS

Міністерство інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації запустили транспортний портал електронних послуг, який дасть змогу перевізникам здійснювати онлайн-замовлення дозволів на міжнародні автоперевезення, а в майбутньому надаватиме всі транспортні послуги.

Читайте такожТрадиційні новорічні черги на кордоні: українцям обіцяють більше пунктів пропуску

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій на прес-конференції.

«Поки що всі говорять про транспортні коридори, світ змінюється і дедалі частіше мова йде про цифрові транспортні коридори .... Сьогодні хочемо презентувати єдиний портал, який має об'єднати всі транспортні рішення. Один із сервісів, який буде доступний на порталі, це онлайн-замовлення дозволів на міжнародні автоперевезення», - сказав він, додавши, що тепер процедура бронювання дозволу займатиме до 3 хвилин.

Криклій зазначив, що на даний момент можна лише забронювати дозвіл, оскільки інші країни надсилають їх у паперовому вигляді через дипломатичні канали.

«Наступним кроком будуть цифрові дозволи . І ми виходимо з цією пропозицією до наших найбільшим партнерам - Польщі, Азербайджану, Казахстану, щоб ми міняли паперові бар'єри на цифрові рішення, які точно роблять простішим перевезення, обмін інформацією та обмін товарами», - сказав міністр.

Також, за словами Криклія, інспектори «Укртрансбезпеки» зможуть в електронному форматі оперативно надсилати протоколи про порушення, оперативно передавати інформацію про порушників, швидко обробляти інциденти.

Міністр також зазначив, що транспортний портал електронних послуг дає змогу відстежувати перевізників, які порушують правила використання дозволів або намагаються їх підробити.

«Портал дає змогу побачити життєвий цикл дозволу з моменту бронювання до перетину кордону. Крім того, в 7 пунктах видачі дозволів «Укртрансбезпеки» буде встановлено відеоспостереження, а найближчим часом планується розширення мережі іншими пунктами надання послуг Мінінфраструктури», - сказав він.

Криклій зазначив, що наступним кроком буде розширення можливості цього цифрового транспортного порталу. «Зокрема, будуть додані додаткові сервіси для моряків, Е-ТТН (електронна товарно-транспортна накладна) і сервіси для авіації (реєстрація повітряних суден)», - сказав міністр.